Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Όταν ο Κωστής Χατζηδάκης είχε προτείνει να υιοθετηθεί το ασφαλιστικό "Πινοσέτ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν ο Κωστής Χατζηδάκης είχε προτείνει να υιοθετηθεί το ασφαλιστικό "Πινοσέτ"

"Το βασικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ο ίδιος ο διανεμητικός του χαρακτήρας". Αυτό αναφέρει ως πρώτη διαπίστωσή του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή", όπου προτείνει ευθέως την υιοθέτηση του μοντέλου Πινοσέτ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 27 Οκτωβρίου του 2007 και σε αυτό ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνει αρχικά ότι με το διανεμητικό σύστημα "διογκώνεται το κρυφό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η μελλοντική αξία των συντάξεων είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων των ταμείων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται ασταμάτητα ένα κρυφό χρέος το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι σημερινοί, αλλά κυρίως οι επόμενες γενιές ασφαλισμένων...".

"Το παράδειγμα της Χιλής"

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προβάλλει ως λύση όχι μόνο ελληνική, αλλά πανευρωπαϊκή, την υιοθέτηση του χιλιανού μοντέλου. Επιχειρηματολογώντας αναφέρει ενδεικτικά, έμπλεος ενθουσιασμού για τα θετικά του αποτελέσματα:

* "Πρωτοπόρος σε αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά όχι μοναχικός καβαλάρης είναι η μακρινή Χιλή. Οι ασφαλιστικές εισφορές των Χιλιανών πολιτών που επιλέγουν το Σύστημα Πινοσέτ μειώθηκαν από 22% του εισοδήματός τους σε 13% μετά την εφαρμογή του Συστήματος Πινοσέτ, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε η εργοδοτική εισφορά"...

* "Σήμερα οι κρατήσεις αποτελούν το 10% των ασφαλισμένων και ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων και τονώθηκε η αναπτυξιακή πορεία της χώρας...".

* "Σημειώνεται επίσης ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στη Χιλή είναι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τη διαχείριση των ταμείων κατόπιν διαγωνισμού, με πολύ αυστηρούς όρους που διασφαλίζουν την απαιτούμενη διαφάνεια στην επιλογή του αναδόχου. Τα ιδιωτικά πλέον -και ανταγωνιστικά μεταξύ τους- ασφαλιστικά ταμεία έχουν την ευχέρεια να δραστηριοποιούνται ως επενδυτές, με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποθεματικών τους, αλλά χωρίς να μειώνεται καμία από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων".

* "Στο λογικό ερώτημα τι γίνεται με τους πολίτες που έχουν εγγραφεί αρχικά στο διανεμητικό σύστημα και προσχωρούν στα κεφαλαιοποιητικά ταμεία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ζωής τους η απάντηση είναι εξίσου λογική. Τι στιγμή της συνταξιοδότησής τους το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή του κρυφού χρέους των δημόσιων ταμείων μέσω της καταβολής στον λογαριασμό του ασφαλισμένου ενός εφάπαξ ποσού που αντιπροσωπεύει τις ασφαλιστικές εισφορές στο παλαιό σύστημα"...

Τάσος Πετρόπουλος: Στον δρόμο του Πινοσέτ η Ν.Δ.

Θέσαμε υπόψη του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου την αρθρογραφία του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και ο Τάσος Πετρόπουλος σχολίασε τα ακόλουθα:

"Ψεύτες και υποκριτές, αρνούνται ότι θέλουν την κατάρρευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, ομολόγησε ότι το κόμμα του θα επιβάλει ασφαλιστικό Πινοσέτ, αξιωματούχοι της Ν.Δ. απέδωσαν σε παρανόηση δική μας την αληθή επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Όπως επιβεβαιώνεται από το άρθρο στην εφημερίδα ‘Καθημερινή’, ο ένας εκ των σημερινών αντιπροέδρων της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης υποστήριζε τον περιορισμό της αναδιανεμητικής κοινωνικής ασφάλισης μόνο σε αναπήρους και ανέργους, τη μετατροπή της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης σε αμιγώς ιδιωτική, τη μετατροπή της κύριας ασφάλισης σε σύστημα κεφαλαιοποιητικό, ‘σύνταξη’ ανάλογη ατομικών μερίδων. Καμία κρατική χρηματοδότηση. Εξυμνεί το σύστημα Πινοσέτ με τις μηδενικές εργοδοτικές εισφορές, που επιφέρει άμεση μείωση των μισθών κατά το ύψος των εργοδοτικών εισφορών οι οποίες καταργούνται. Έτσι ισχυρίζονται ότι οι μισθοί θα αυξηθούν.

Αποσιωπούν τη συνέπεια: Κατάργηση των συντάξεων. Μηδενική υποστήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενίσχυση κεφαλαιουχικών επενδυτών.

Κατά την πρόσφατη ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, εξήγησα ότι, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο και τις παγίως ομόφωνες αποφάσεις των δικαστηρίων μας, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης είναι τμήμα του εργατικού μισθού που ‘αποθησαυρίζεται’ για να αποδοθεί ως σύνταξη. Στην ίδια ημερίδα ο έτερος αντιπρόεδρος Α. Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι στο πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι να διοχετευθούν όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στον δρόμο του Πινοσέτ. Εκεί πορεύεται η Ν.Δ. Κι εκεί θα ξεπηδήσει η μεγάλη ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση. Για να προστατεύσει ο λαός μας τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση".

Το δημοσίευμα της "Καθημερινής"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL