Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Η Εφη Αχτσιόγλου στη Βουλή για τις αλλαγές στις συνθήκες εργασίας του κλάδου: / Εφη Αχτσιόγλου: Ουσιαστικό πρώτο βήμα για ένα δίχτυ προστασίας για τους διανομείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Εφη Αχτσιόγλου στη Βουλή για τις αλλαγές στις συνθήκες εργασίας του κλάδου: / Εφη Αχτσιόγλου: Ουσιαστικό πρώτο βήμα για ένα δίχτυ προστασίας για τους διανομείς

«Ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που δεν υπήρχε πριν» χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τις ρυθμίσεις για τους διανομείς που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που ψηφίζεται σύντομα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο 19χρονου εργαζομένου στην Θεσσαλονίκη, η Έ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι «μέσα από διαβούλευση με τους εργαζόμενους αρχίζουμε να υφαίνουμε δίκτυ προστασίας για κατηγορίες που ήταν αόρατες».

Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι οι αλλαγές που γίνονται σχετικά με τους διανομείς είναι η υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον είναι ιδιοκτησίας του, καθώς και η υποχρέωση καταβολής μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος ύψους 15% του κατώτατου μισθού, εφόσον το όχημα ανήκει στον εργαζόμενο. Η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε την ανάγκη «να προστατεύεται πλήρως ο μισθός του εργαζομένου και να σταματήσει το φαινόμενο ο εργαζόμενος να χρησιμοποιεί τον μισθό του για να καλύπτει τα έξοδα της συντήρησης του οχήματος».

Επίσης οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν μέσα ατομικής προστασίας στους διανομείς, όπως κράνος, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο, ενώ ο αριθμός κυκλοφορίας των μοτοσικλετών θα εισάγεται υποχρεωτικά στην Εργάνη ώστε να δημιουργηθεί μητρώο καταγραφής των δικύκλων και να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι περαιτέρω αλλαγές για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων θα γίνουν μετά την παράδοση ειδικής μελέτης για την ασφάλεια και την υγεία στον κλάδο του επισιτισμού.

Πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ από το ΣΕΠΕ

Η Έ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στον κλάδο των διανομέων τονίζοντας ότι το 2017 και το 2018 έχουν γίνει 15.000 έλεγχοι κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Την ίδια ώρα η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας έχει κάνει 4.500 ελέγχους κι έχει επιβάλει πρόστιμα 300.000 ευρώ στον κλάδο των διανομέων. Σε σχέση με την ένταξη των διανομέων στα βαρέα κι ανθυγιεινά, η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι είναι κάτι που το υπουργείο Εργασίας εξετάζει.

Επέκταση ακόμα τριών κλαδικών συμβάσεων

Παράλληλα η Έ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επεκταθούν και θα κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές άλλες τρεις κλαδικές συμβάσεις που έρχονται να προστεθούν στις έντεκα κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που έχουν ήδη επεκταθεί. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, η Έ. Αχτσιόγλου θύμισε ότι οι έντεκα κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που έχουν ήδη επεκταθεί καλύπτουν 200.000 εργαζόμενους στους κλάδους των τραπεζών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων τουρισμού, των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, των τεχνικών ραδιοφώνου.

Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι με αξιοποίηση της Εργάνης έχει επικαιροποιηθεί η διαδικασία με την οποία υπολογίζεται ποιες από τις επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει τη σύμβαση καλύπτουν το 51% του κλάδου για να καταστεί αυτή η σύμβαση υποχρεωτική για όλους. Η Έ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι «οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία», καθώς «είναι προς το συμφέρον κάθε επιχείρησης η οποία έχει υπογράψει μια κλαδική συλλογική σύμβαση να θέλει αυτή να γίνει υποχρεωτική και για τις υπόλοιπες, διότι θα μπορέσει να μην έχει αρνητικό ανταγωνισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL