Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Κανένας διανομέας σήμερα στον δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κανένας διανομέας σήμερα στον δρόμο

Συνέχεια στον αγώνα τους για να δουλεύουν σε ασφαλείς και κατάλληλες συνθήκες εργασίας δίνουν σήμερα οι επαγγελματίες εργαζόμενοι σε δίκυκλο. Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) καλεί διανομείς, κούριερ και εξωτερικούς να απεργήσουν σήμερα και να κατεβούν σε μοτοπορεία στις 12.00 στο Πεδίον του Άρεως.

Οι αιχμές της απεργίας αφορούν τα αυτονόητα: την παροχή εταιρικού δικύκλου από τον εργοδότη, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τη μετατροπή των ενσήμων σε βαρέα και ανθυγιεινά και τον σχηματισμό ενιαίας ειδικότητας για τις κατηγορίες των κούριερ, διανομέων και εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, χάρη στις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, είχαν καταφέρει να εκδώσει το υπουργείο Εργασίας εγκύκλιο στις 28 Δεκεμβρίου του 2018, που περιλαμβάνει "δράσεις για την προστασία των εργαζομένων σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο". Ειδικότερα, η εγκύκλιος κατάργησε άρθρο που εξαιρούσε τους εργοδότες στις μεταφορές (υπηρεσιών, φακέλων και εδωδίμων ή μη προϊόντων) από την υποχρεωτική παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

Ωστόσο η πραγματικότητα συνέχισε να είναι σκληρή. Τους τελευταίους δύο μήνες σκοτώθηκαν έξι διανομείς, ένας ξυλοκοπήθηκε άγρια σε ενέδρα του πρώην εργοδότη του στο Περιστέρι, άλλοι πάλευαν μέσα σε χιονισμένους δρόμους, όπως είδαμε σε βίντεο από τη Θεσσαλονίκη, να παραδώσουν την παραγγελία.

Στο κείμενό της για την απεργία η ΣΒΕΟΔ αναφέρει ότι "όσα κερδήθηκαν στα χαρτιά πρέπει να επιβληθούν και στην πιάτσα". "Είναι η δική μας μέρα, το δικό μας στοίχημα να βρεθούμε όλοι μαζί, να δούμε πώς είναι μια μοτοπορεία με χιλιάδες μηχανάκια, να μπλοκάρουμε τις πιάτσες, να μας υπολογίσουν, να μας σεβαστούν, να κάνουμε πράξη το εταιρικό δίκυκλο και τα ΜΑΠ, ώστε να αλλάξουμε το επάγγελμα και όχι επάγγελμα", αναφέρουν ακόμη και στέλνουν μήνυμα: "Όλοι στην απεργία, κανείς στη μηχανή".

Γιατί μαγειρεύουμε και δεν παραγγέλνουμε

Στο πλευρό των απεργών τάσσονται με κείμενό τους αλληλέγγυες/οι εργαζόμενοι. Αναφέρουν ότι στον κλάδο των εργαζομένων οδηγών σε δίκυκλο επικρατούν σταθερά εδώ και χρόνια πολύ άσχημες συνθήκες εργασίας, τις οποίες πολλοί προσπερνούν λόγω της λάθος αντίληψης που έχουν για τη φύση της δουλειάς. "Αυτός ο εργαζόμενος, που αρκετοί αποκαλούν υποτιμητικά το 'παιδί με το παπί', κάνει μια από τις πιο επισφαλείς, επικίνδυνες και κακά αμειβόμενες εργασίες. Κι είναι αυτή ακριβώς η υποτίμηση κι η απαξίωση των εργαζόμενων με δίκυκλο που τους έχει κάνει δέσμιους της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας από τη μεριά των εργοδοτών" αναφέρουν.

Προσθέτουν ακόμη οι αλληλέγγυοι ότι οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου αποτελούν παράδειγμα αγώνα και διεκδίκησης, καθώς κατάλαβαν "πως με ευχολόγια, γκρίνια και υποσχέσεις η κατάσταση δεν αλλάζει" και "έχουν ιδρύσει το σωματείο τους, τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)!"

Καταλήγοντας καλούν τον κόσμο να σκεφτεί ως εργαζόμενος και όχι ως καταναλωτής. "Δεν παραγγέλνουμε φαγητό απ' έξω! Φτιάχνουμε τον καφέ μόνοι μας, τηγανίζουμε αυγά, ψήνουμε τοστ σπίτι μας! Στις 11 Απριλίου δεν ζητάμε κούριερ για να στείλουμε επιστολές ή δέματα! Ας αναβάλουμε τα 'επείγοντα' για την επόμενη μέρα, δεν θα χαθεί ο κόσμος! Γενικότερα, εκείνη τη μέρα δεν καλούμε καμία υπηρεσία που εξυπηρετεί τους πελάτες της με μηχανάκια!"

Την αλληλεγγύη και τη στήριξή της εκφράζει και η συνέλευση βάσης δημοσιογράφων Κατάληψη ΕΣΗΕΑ. Επίσης διακινείται με μεγάλη απήχηση εδώ και αρκετές ημέρες γραφιστικό που έχει οδηγίες πώς να φτιάξεις μακαρόνια ώστε να μην παραγγείλεις. "Με σχεδόν 4 ευρώ και σε λιγότερο από 20 λεπτά μπορείς κι εσύ να μην είσαι μαλάκας" γράφει το μήνυμα που συνοδεύει τη... συνταγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL