Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Συνέδριο ΓΣΕΕ: Διαβουλεύσεις, και στο βάθος ορισμός νέας διοίκησης από το Πρωτοδικείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο ΓΣΕΕ: Διαβουλεύσεις, και στο βάθος ορισμός νέας διοίκησης από το Πρωτοδικείο

Διαβουλεύσεις για πραγματοποίηση -ουσιαστικά επανάληψη- του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ το επόμενο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες το πρωί μεταξύ των παρατάξεων που οδήγησαν στο πρωτόγνωρο συνδικαλιστικό φιάσκο και στη ματαίωση του συνεδρίου της Καλαμάτας. Στελέχη της διοίκησης, και κυρίως των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επιδιώκουν να έρθουν σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ, κι αυτό προκειμένου να αποφευχθεί ο διορισμός νέας διοίκησης από το Πρωτοδικείο.

Τη συγκεκριμένη τακτική επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος μιλώντας στον News 247, τονίζοντας ότι "θα επιδιώξουμε να γίνει το συνέδριο με όρους δημοκρατίας και διαφάνειας. Η θητεία μας λήγει στις 24 Μαρτίου και μέχρι τότε θα επαναπροκηρύξουμε το συνέδριο σύμφωνα με το καταστατικό". Ωστόσο από την πλευρά του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της ομοσπονδίας οικοδόμων, απάντησε ότι "δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνει συνέδριο με προέδρους Α.Ε. και golden boys".

Χθες επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους προέδρους των κομμάτων του Κοινοβουλίου ζητώντας επείγουσα συνάντηση μαζί τους μετά τη ματαίωση του συνεδρίου της συνομοσπονδίας. Στην επιστολή κάνει λόγο για "βίαιη παρεμπόδιση της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας και επίθεση στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος"!

Είναι ψεύτικο δίπολο

"Αυτό που συνέβη στην Καλαμάτα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία" τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο Χρήστος Γιαμπουράνης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Όπως τόνισε, "το ψεύτικο δίπολο ΠΑΜΕ και Παναγόπουλου - Κουτσούκη εξισώνει τη μείωση μισθών του κ. Βρούτση με την αύξηση και κατάργηση υποκατώτατου της κ. Αχτσιόγλου και πνίγει επικοινωνιακά τις μάχες που δίνουν πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα. Για όσους παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στις συνδικαλιστικές διαδικασίες, το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ό,τι συνέβη, ήταν αναμενόμενο. Φυσικά, ήταν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη το ότι αναβλήθηκε, ακυρώθηκε το συνέδριο της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους και τις τύχες τους στον ιδιωτικό τομέα".

Καυτηριάζοντας τον ρόλο τόσο των Παναγόπουλου - Κουτσούκη (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όσο και του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «το να χαρακτηρίζουμε 'παρατάξεις' ό,τι συσπειρώνουν γύρω τους οι Παναγόπουλος και Κουτσούκης είναι υπερβολή. Μιλάμε για ομαδοποιήσεις με προσωπικά χαρακτηριστικά. Εδώ και καιρό δεν παίζουν απολύτως κανέναν ρόλο στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και αυτό είναι ενδεικτικό. Σ' αυτό έχουν συμβάλει και οι δύο, και το ΠΑΜΕ, και ο Παναγόπουλος... Και την ίδια στιγμή κάνουν τη φοβερή εξίσωση: ίδιος ο Βρούτσης (που έστειλε σε ένα βράδυ τους μισθούς εκεί που τους έστειλε), ίδια και η Αχτσιόγλου που έδωσε την αύξηση στον κατώτατο και κατήργησε τον υποκατώτατο. Συνέπεια αυτής της τακτικής και των δύο ήταν η ακύρωση του συνεδρίου» υπογράμμισε.

Στα θετικά πάντως σημείωσε ότι "υπάρχουν σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία που αυτή τη στιγμή δίνουν μάχες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ανάκληση απολύσεων, για την καλυτέρευση των όρων της μισθωτής εργασίας. Πρέπει να αναδειχθούν αυτές οι περιπτώσεις αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων, κάποιων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, περιπτώσεις επίσης διαπαραταξιακές. Αυτά τα παραδείγματα πνίγονται κάτω από την εικόνα που εκπέμπει η ΓΣΕΕ, εικόνα κατάπτυστη διαπαραταξιακά, αυτό το ψεύτικο δίπολο μεταξύ ΠΑΜΕ και Παναγόπουλου - Κουτσούκη".

Προς αναστολή η απεργία στις τράπεζες!

Πάντως, την επομένη του συνεδρίου οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχειρούν να πάρουν πίσω την απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων κατά των απολύσεων και των εξευτελιστικών αυξήσεων που δίνουν οι τραπεζίτες. Η ΟΤΟΕ αρχικά είχε κηρύξει απεργία κατηγορώντας τους εκπρόσωπους των διοικήσεων των τραπεζών ότι απάντησαν αρνητικά στα βασικά τους αιτήματα. «Αρνήθηκαν προκλητικά να δεσμευτούν για σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι και προχώρησαν σε μία προσβλητική πρόταση με 'αύξηση' 2 ευρώ τον μήνα στους εργαζόμενους που βρίσκονται από το 17ο κλιμάκιο και πάνω, τον Ιούλιο του 2020 και 2 ευρώ ακόμα τον Ιούλιο του 2021» σημείωνε η πρώτη αντίδραση της ΟΤΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL