Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δεν πραγματοποιήθηκε τελετή έναρξης του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, λόγω κατάληψης του χώρου από το ΠΑΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν πραγματοποιήθηκε τελετή έναρξης του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, λόγω κατάληψης του χώρου από το ΠΑΜΕ

Ειδικότερα, λίγη ώρα πριν να ξεκινήσει η τελετή, τα μέλη του ΠΑΜΕ κρατώντας πανό και σημαίες μπήκαν στο μέγαρο χορού και αμέσως κατευθύνθηκαν προς το κεντρικό αμφιθέατρο. Στην συνέχεια κατέλαβαν την σκηνή, όπως και τους διαδρόμους του κεντρικού αμφιθεάτρου, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα. Για κάποια λεπτά επικράτησε αρκετή ένταση και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, αλλά έπειτα από λίγο τα πνεύματα ηρέμησαν.

Εκείνη την στιγμή στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος όμως δεν μίλησε.

Έπειτα από λίγο ανέβηκε στο βήμα η Χριστίνα Καραμαλίκη, από το σωματείο καθαριστριών Πειραιά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στους αγώνες των εργαζομένων αλλά ήταν και απέναντι», προσθέτοντας ότι «στον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό και την κοινωνική ασφάλιση δεν κάνατε τίποτα.»

Μόλις κατέβηκε από το βήμα η Χριστίνα Καραμαλίκη, τα μέλη του ΠΑΜΕ παρέμειναν στο αμφιθέατρο, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους του μεγάρου χορού, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα.

Έπειτα από περίπου δυόμισι ώρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αποχώρησε από το μέγαρο χορού, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες έξω από το εργατικό κέντρο της Καλαμάτας και ακολούθησε πορεία προς το μέγαρο χορού.

Στο μεταξύ, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο μέγαρο χορού, η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει «βίαιη εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο μέγαρο χορού Καλαμάτας, όπου υπήρχε εκδήλωση προς τιμήν του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ» και προσθέτει: «Κατά την εισβολή χτυπήθηκαν και προπηλακίστηκαν συνάδελφοί μας σύνεδροι εργαζόμενοι. Η αστυνομία, αν και υπήρξαν εγκαίρως προειδοποιήσεις για την βίαιη εισβολή, ήταν απούσα. Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.»

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι ορδές κομματικών στελεχών να ‘επιχειρούν' ανενόχλητες σε βάρος μιας δημοκρατικής οργάνωσης, είναι μια ντροπιαστική για τη χώρα εικόνα» και καταλήγει: «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Οι θιασώτες της βίας θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει.»

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ εξέδωσε και αυτό ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής: «Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που μπροστά στα 100 χρόνια του εργατικού κινήματος προσπάθησε να λερώσει την ιστορία της τάξης μας, να σκυλεύσει τη μνήμη των εργατών που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους στην πάλη κόντρα στους εκμεταλλευτές μας, να κάνει μία εκδήλωση κεκλεισμένων των θυρών με security και μπράβους. Δείχνει την κατρακύλα τους το γεγονός πως η ΓΣΕΕ επιδίωξε να κάνει εκδήλωση μακριά από τους εργάτες. Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα και από δεκάδες σωματεία σήμερα διαδήλωσαν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει συνέδριο με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, να διαμορφώσει ψεύτικους συσχετισμούς. Ακούστηκε δυνατά σε όλη την Καλαμάτα το σύνθημα "σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών". Σήμερα πήραν το μήνυμα ότι συνέδριο με εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα συνδικάτα, δεν πρόκειται να γίνει. Στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανό εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα με συνειδητή δράση χιλιάδων εργαζομένων. Δεν υπάρχουν μόνο νόθα σωματεία και μαϊμούδες αντιπρόσωποι.»

Οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν αύριο το πρωί.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL