Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει: / Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει: Δεδομένη η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει: / Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει: Δεδομένη η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

Ο υποκατώτατος μισθός θα καταργηθεί με την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από μια δεκαετία, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας βάζοντας τέρμα σε σενάρια που διακινούνται από χθες, αμέσως μετά τις συναντήσεις των "κοινωνικών εταίρων" με εκπροσώπους των δανειστών.

Επίσης, ενόψει της σημερινής συνάντησης της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα παραδώσει στους δανειστές το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ενώ, απαντώντας σε σενάρια και φήμες που αναφέραμε ήδη, αλλά και στις δήθεν ενστάσεις (των δανειστών) κυρίως για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, σημειώνουν ότι ο ρόλος των δανειστών στη μεταμνημονιακη εποχή είναι ενημερωτικός και δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Κομισιόν γνωρίζει απόλυτα την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και έχει τοποθετηθεί θετικά, ενώ έχει ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό από τον Σεπτέμβριο. Αυτό επιβεβαίωσε και χθες μιλώντας στον ρ/σ news247 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, αναφέροντας ότι υπάρχει και σχετική συμφωνία των δύο πλευρών: "Ο υποκατώτατος μισθός θα αυξηθεί, έχουμε συμφωνήσει από τον Σεπτέμβριο" τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εργασίας μιλώντας προχθές στην "Humanité" είχε σημειώσει ότι "η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων με το πόρισμά της, θα είναι μεταξύ 5% και 10%. Απομένουν λεπτομέρειες που δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη. Ταυτόχρονα θα καταργήσουμε τον μισθό 'κάτω από το ελάχιστο' για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι’ αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%".

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινείται στην περιοχή των 640 ευρώ, κάτι όμως που θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο, που θα λάβει και τη σχετική απόφαση στο τέλος αυτής ή της ερχόμενης εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι θετική στάση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά το ύψος της αύξησης, κράτησαν χθες οι εκπρόσωποι των εμπόρων κατά τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πηγές της συνομοσπονδίας οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τόνισαν τη θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς αναμένεται να συμβάλει τουλάχιστον στη μεταβολή του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα.

Παράλληλα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους στο μείζον θέμα του αυξημένου -σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες- μη μισθολογικού κόστους, το οποίο πρέπει να αποτελέσει μέρος της ατζέντας των προς διευθέτηση και εκλογίκευση θεμάτων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL