Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Προαναγγελία από την Ε. Αχτσιόγλου στην "Humanite": / Προαναγγελία από την Ε. Αχτσιόγλου στην "Humanite": Σε δέκα μέρες το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προαναγγελία από την Ε. Αχτσιόγλου στην "Humanite": / Προαναγγελία από την Ε. Αχτσιόγλου στην "Humanite": Σε δέκα μέρες το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό

Στα τέλη Ιανουαρίου υπογράφεται το διάταγμα για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά από δέκα χρόνια, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Humanite" παρουσιάζοντας συνέντευξη της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρεται, η υπουργός Εργασίας αναμένεται να υπογράψει στα τέλη Ιανουαρίου το διάταγμα για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, γράφει η γαλλική εφημερίδα "Humanite", μια αύξηση που θα κινείται μεταξύ 5%-10%, όπως γνωστοποιεί η υπουργός.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάτι που ουδέποτε υπήρξε πραγματικά στην Ελλάδα, ούτε πριν από την κρίση» επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη και παραθέτει τα κυριότερα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και δη των ασθενέστερων.

Ταυτοχρόνως η κ. Αχτσιόγλου δεν κρύβει την ανησυχία της για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κ. Μητσοτάκη: «Σχεδόν ευθυγραμμίζεται με το ΔΝΤ» λέει επικαλούμενη μάλιστα τη δήλωση Καραγκούνη για το σύστημα Πινοσέτ στο συνταξιοδοτικό.

Ειδικότερα η υπουργός σημειώνει ότι "η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ήταν πάντα μια από τις κύριες πολιτικές μας προτεραιότητες. Η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού σημειώνεται μόλις μερικούς μήνες μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που εφαρμόσαμε πέρυσι, μετά το τέλος του Μνημονίου".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το όψος της αύξησης, η Έφη Αχτσιόγλου σημειώνει: "Θα είναι μεταξύ 5% και 10%, δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη τις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα θα καταργήσουμε τον μισθό «κάτω από το ελάχιστο» για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι' αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%".

Ενίσχυση των ασθενέστερων

Να σημειωθεί επίσης ότι σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με αυτόν και τα οποία στηρίζουν περισσότερους από 280.000 συμπολίτες μας».

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους ασθενέστερους η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει: "Είναι μια λογική συνέχιση των μέτρων που είχαμε λάβει όταν γίναμε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Με το τέλος του Μνημονίου έχουμε αρκετά περισσότερους πόρους. Ο προϋπολογισμός μας για την κοινωνική αλληλεγγύη αυξήθηκε σταδιακά από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2015 σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ. 700.000 πολίτες παίρνουν σήμερα το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που καθιερώσαμε βάσει των κριτηρίων του εισοδήματος και της ατομικής περιουσίας. Επιπλέον τόσο το 2017 όσο και το 2018, στο τέλος της χρονιάς αναδιανείμαμε το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Εξάλλου ένα επίδομα βοήθειας στην κατοικία επιτρέπει όχι μόνο σε αυτούς που πληρώνουν ενοίκιο να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και σε αυτούς που πήραν ένα δάνειο για να αγοράσουν μια πρώτη κατοικία να μπορούν να το αποπληρώσουν.

Δημιουργήσαμε επίσης ένα πρόγραμμα εύρεσης κατοικιών για τους άστεγους και για να τους βοηθήσουμε στη συνέχεια να επανενταχθούν στην κοινωνία. Για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια που πλήττει παιδιά χρηματοδοτούμε σχολικά γεύματα και ανοίγουμε νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Ελπίζουμε ότι σιγά-σιγά και η μεσαία τάξη θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτά. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάτι που ουδέποτε υπήρξε πραγματικά στην Ελλάδα, ούτε πριν από την κρίση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL