Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Ανδρέας Νεφελούδης: / Ανδρέας Νεφελούδης: Σε 20 ημέρες θα έχουμε τον αυξημένο κατώτατο μισθό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Νεφελούδης: / Ανδρέας Νεφελούδης: Σε 20 ημέρες θα έχουμε τον αυξημένο κατώτατο μισθό

Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει «από την 1η Φεβρουαρίου 2019, σε 20 ημέρες από σήμερα», καθώς τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες. "Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα καταλήξουμε οριστικά», τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδ. Νεφελούδης.

Όπως σημείωσε, «ό,τι λέγεται σήμερα για το πόσο θα είναι δεν είναι έγκυρο, δεν είναι ακριβές. Η εικόνα που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αναπαράγεται από διάφορα ΜΜΕ και, υποτίθεται, 'έγκριτους' δημοσιογράφους. Έχουμε σωρεία επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που είναι πολύ πάνω από τα μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα Τα 586 ευρώ είναι ένα ευτυχώς μακρινό παρελθόν».

Για το πώς θα προκύψει το ύψος της αύξησης, διευκρίνισε ότι, «στο πρώτο επίπεδο μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ακολουθήσαμε τη θεσμική διαδικασία που είχε προβλεφθεί παλαιότερα. Μας κατηγορούν ότι χρησιμοποιούμε τον 'Νόμο Βρούτση', δεν βλέπουν ότι η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή καθαυτή η αύξηση.

Επίσης μας καταγγέλλουν ότι δεν ενισχύουμε τη συλλογική αυτονομία. Κάνουμε αυτό σήμερα ως προϊόν συμβιβασμού με τις διαδικασίες των θεσμών, για να μπορέσουμε να πάμε στο στόχο, την αύξηση του κατώτατου. Αυτό όμως γίνεται με βάση τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών μελετών των αρμόδιων φορέων. Άρα, είναι υπαρκτή η διαδικασία συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, παρότι η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, πράγμα θλιβερό", κατέληξε.

«Προφανώς» από την παραπάνω διαδικασία θα προκύψει το ποσοστό της αύξησης και «το υπουργείο θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται», συνέχισε ο κ. Νεφελούδης. «Περιμένουμε η διαβούλευση να τελειώσει πολύ σύντομα, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία αύξησης του κατώτατου από 1η Φεβρουαρίου», όπως επανέλαβε, ενώ θύμισε ότι παράλληλα καταργείται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25, «δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω αυξήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL