Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Στο έλεος αφεντικών και καιρού οι διανομείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο έλεος αφεντικών και καιρού οι διανομείς

Πάνω σε δρόμους που θυμίζουν πίστες πατινάζ, για να παραδώσουν ένα πιτόγυρο και μια πίτσα, υποχρεώνονται να ρισκάρουν τη ζωή τους αυτές τις ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας οι διανομείς. Από τη μία οι εργοδότες που τους ζητούν να δουλέψουν ακόμη και σε χιονισμένους δρόμους, απειλώντας ότι σε περίπτωση που αρνηθούν θα τους στερήσουν το μεροκάματο ή ακόμη και τη θέση τους, και από την άλλη ορισμένοι πελάτες, που ξεχνούν ότι και οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι και παραγγέλνουν, ενώ θα μπορούσαν, έστω κατ' εξαίρεση για λίγες ημέρες, να μαγειρέψουν κάτι στο σπίτι.

Μόλις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, ακόμη ένας οδηγός δικύκλου και διανομέας έχασε τη ζωή του σε δρόμο της Κρήτης στα Χανιά την ώρα που είχε να παραδώσει παραγγελία. Ο διανομέας ήταν 27 χρόνων και πατέρας δύο μικρών παιδιών, δύο ετών και οκτώ μηνών. Πρόκειται για τον εντέκατο νεκρό διανομέα, όπως ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Εξοργιστική, ευτυχώς χωρίς νεκρούς, ήταν επίσης η εικόνα που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, με δύο διανομείς να προσπαθούν μέσα σε χιονισμένο δρόμο να κρατήσουν όρθια τα μηχανάκια τους. Το συμβάν καταγράφηκε με βίντεο σε δρόμο της Θεσσαλονίκης που ήταν γεμάτος χιόνι και η δημοσιοποίησή του από πολίτη ξεσήκωσε μεγάλο κύμα αντιδράσεων.

Εμπνευσμένες και μαζικές αντιδράσεις

Πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν κάτω από τις ειδήσεις με τους διανομείς, γράφοντας ενάντια στη στάση και των εργοδοτών και των πελατών. Ακόμη και διανομείς σχολίασαν, αναδεικνύοντας τις συνθήκες στα μαγαζιά που δουλεύουν. "Πληρωνόμαστε με την ώρα και όχι βάσει παραγγελιών! Έχει δεν έχει δουλειά θα πληρωθούμε, εκτός αν μας πει ο εργοδότης έχετε ρεπό μην έρθετε (απλήρωτο ρεπό), πράγμα που κανένας εργοδότης δεν το κάνει γιατί όλο και κάποιος μ....ς θα παραγγείλει ασχέτως καιρού!" έγραψε χαρακτηριστικά κάποιος.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δουλέψουν σε περίπτωση που χιονίσει. "Προέχει η σωματική μας ακεραιότητα και ασφάλεια..." ήταν το μήνυμά της.

Ιδιαίτερα εύστοχο ήταν το σκίτσο του George Micalef, που απεικόνιζε τον σκελετό διανομέα πάνω στο μηχανάκι και από κάτω έγραφε σε κόκκινο φόντο "Μην παραγγέλνεις απέξω με ψωλόκαιρο". Στο ίδιο πνεύμα και το αφισάκι του περιοδικού "Σπούτνικ" που απεικόνιζε έναν διανομέα και δίπλα έγραφε: "Βρέχει; Χιονίζει; Δεν παραγγέλνουμε!".

Μαρτυρία στην "Α": Στα προηγούμενα χιόνια έσπασα το χέρι μου

Τη δική του εμπειρία καταθέτει στην "Αυγή" διανομέας που εργάζεται σε εστιατόριο με μαγειρευτά στο κέντρο. Όπως λέει, τον χειμώνα του 2017, όταν χιόνισε πολύ ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας, εκείνος υποχρεώθηκε να δουλέψει κανονικά. "Τα ρεπό δεν πληρώνονται. Αν αρνηθείς να δουλέψεις, δεν θα χάσεις τη δουλειά σου σίγουρα, αλλά σίγουρα δεν θα πληρωθείς" λέει.

Εκείνο το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου οι δρόμοι γλιστρούσαν πολύ, σε κάποια σημεία είχαν ήδη παγώσει. Σε ένα από αυτά, στον Βοτανικό, το ελαφρύ φρενάρισμα από τον διανομέα είχε ως αποτέλεσμα να τουμπάρει το μηχανάκι του και να σπάσει το χέρι του. "Το αφεντικό μού έδωσε άδεια, όμως δεν έδωσε λεφτά" θυμάται τώρα αστειευόμενος. "Το σκεπτικό είναι ότι θέλει να εξυπηρετήσει τον πελάτη κι εκείνος να θυμάται μετά ότι ήρθες να του φέρεις φαγητό ακόμη και μέσα στο χιόνι" προσθέτει.

Θυμάται ακόμη ότι σε άλλον εργαζόμενο που είχε αρνηθεί να δουλέψει μέσα στη βροχή ο εργοδότης φέρθηκε εκδικητικά. "Εκείνη την ώρα δεν είπε τίποτα, όμως μετά από δέκα μέρες τον αντικατέστησε. Κυρίως τον είχε ενοχλήσει του ύφος του συναδέλφου. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια ότι ο συνάδελφος είχε δίκιο".

Όσο για τον ίδιο και κατά πόσο στο μέλλον πρόκειται να επαναλάβει παρόμοιες διαδρομές, λέει ότι "δεν υπάρχει περίπτωση! Και εκατομμύρια να μου δώσουν, δεν πάω τώρα. Οι δρόμοι κάτω είναι πατινάζ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL