Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Προϋπόθεση της "δίκαιης ανάπτυξης" η αύξηση των μισθών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπόθεση της "δίκαιης ανάπτυξης" η αύξηση των μισθών...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

"H αύξηση των μισθών και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση για μια 'δίκαιη' ανάπτυξη" τόνισε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Αύξηση του κατώτατου μισθού: Εμπόδιο ή εργαλείο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη;".

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε αρχικά ότι η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης. "Μιας συνειδητής επιλογής" που εφαρμόστηκε την περίοδο 2010 - 2014 προκαλώντας αποτελέσματα καταστροφικά για τους εργαζόμενους. Όπως τόνισε, η διαρθρωτική απορρύθμιση της εργασίας οδήγησε τη συγκεκριμένη περίοδο σε αλματώδη άνοδο της ανεργίας και φτωχοποίηση των μισθωτών που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους, καθώς μειώθηκε δραματικά η αγοραστική τους δύναμη.

"Το 2012, με τη μείωσή του κατά 22%, ο κατώτατος μισθός βρέθηκε να υπολείπεται του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης της προηγούμενης περιόδου, ενώ την αμέσως επόμενη περίοδο, δηλαδή το 2013, είχαμε αλματώδη άνοδο της ανεργίας, που έφτασε στο 27,9% επιβεβαιώνοντας την αποτυχία συγκράτησής της, ιδιαίτερα για τους νέους, καθώς στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ξεπέρασε το 60%".

"Για εμάς η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την οικονομία ούτε υπονομεύει την αύξηση της απασχόλησης. Αντίθετα θεωρούμε ότι είναι αναπτυξιακός παράγοντας, καθώς επηρεάζει θετικά την εσωτερική μεταβλητή εξαιρετικά κρίσιμη σε μια οικονομία όπως η ελληνική. Επιπλέον είναι παράγοντας κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς ουσιαστικά θέτει την κομβική προϋπόθεση ότι ο πλούτος που παράγεται πρέπει να διανέμεται κατά το δυνατόν σε περισσότερους" τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας:

"Ακολουθώντας το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης ακόμη και εντός των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής λάβαμε μέτρα διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που νομοθετήθηκε όσο ακόμα ήμασταν εντός του προγράμματος".

Αναφερόμενη στη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμο το πόρισμα.

"Ορισμένοι συνδέουν την αύξηση του κατώτατου μισθού με κίνδυνο απολύσεων και ανακοπής της μείωσης της ανεργίας. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν απειλεί τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση και αυτό μας το δείχνει καθαρά η πορτογαλική εμπειρία. Για εμάς η αύξηση του κατώτατου μισθού και η βελτίωση συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων δεν είναι απλώς παράγοντας τόνωσης της παραγωγικότητας και της οικονομίας, αλλά είναι πρωτίστως πυρηνικό στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης" κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού περιορίζει τη φτώχεια και της ανισότητες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι από το ύψος της αύξησής του ενδέχεται να επηρεαστεί θετικότερα η αύξηση του ΑΕΠ.

Μάλιστα ο κ. Θεοχαράκης παρουσιάζοντας μέρος από σχετική έρευνα του ΚΕΠΕ υποστήριξε ότι μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη θα προκαλούσε μια άμεση επιστροφή του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (751 ευρώ) ή μια διαδοχική διαδικασία αυξήσεων 2% τα επόμενα χρόνια από μια αύξηση στο 10%.

Ισχυρό εργαλείο κατά των ανισοτήτων

Σημαντική στην κατεύθυνση της τεκμηρίωσης όσον αφορά τη θετική συμβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού στην οικονομία ήταν και η παρέμβαση του Γκέρχαρντ Μπος, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ντούινσμπουργκ - Έσσεν. Όπως τόνισε, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικές πολιτικές ή μνημονιακά προγράμματα αποδείχθηκε ότι η μείωση των μισθών δεν "φρέναρε" την ανεργία, όπως υποστηρίζει η νεοφιλελεύθερη άποψη.

Ακόμα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα θετικής επίδρασης της αύξησης του κατώτατου μισθού σε χώρες με διαρκή αύξηση της απασχόλησης (Γερμανία) σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πρόβλημα ήταν αυτές που βασίζονταν στις χαμηλές αμοιβές του κατώτατου μισθού. "Ωστόσο συνολικά δεν επηρεάστηκε η απασχόληση" τόνισε προσθέτοντας ότι το πλέον ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης των ανισοτήτων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα

Την εκδήλωση άνοιξε η καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Καραμεσίνη, η οποία στάθηκε στα σημαντικά βήματα επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις και οι επεκτάσεις που επιφέρουν αυξήσεις σε μισθούς που είχαν καθηλωθεί στο ύψος του κατώτατου το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από χώρες, όπως πρόσφατα η Γαλλία, που προχωρούν σε αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL