Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Για τους νέους έως 25 ετών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομεα - Στόχος του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας στη νεότερη ηλικιακή ομάδα / Ψηφίζεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τους νέους έως 25 ετών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομεα - Στόχος του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας στη νεότερη ηλικιακή ομάδα / Ψηφίζεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών

Αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων σηματοδοτεί η  τροπολογία που προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% από την 1η.1.2019. Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων που θα ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια θα εφαρμοστεί για όσους προσληφθούν, αλλά και για όσους εργάζονται ήδη στον ιδιωτικό τομέα και είναι ηλικίας έως 25 ετών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται «η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του ημίσεος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη των εργαζομένων έως 25 ετών» και, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «στόχος είναι η ενίσχυση της εργασίας των νέων», ενώ «οι όροι υπαγωγής στο πρόγραμμα και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών».

Τη νέα ρύθμιση υπογράφουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

"Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα οικονομικό μέτρο τόνωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας, το οποίο θα τύχει εφαρμογής στο σύνολο των νέων εργαζομένων έως 25 ετών της χώρας στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του εργασιακού και εν γένει βιοτικού τους επιπέδου, ενώ θα ενισχυθεί σημαντικά η προσπάθεια μείωσης των ποσοστών της ανεργίας και ιδίως αυτής των νέων έως 25 ετών".

Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία νέων εργαζομένων τερματίζεται από τον Ιανουάριο και το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού (22% μικρότερη αμοιβή από τον κατώτατο μισθό), καθώς θα εφαρμοστεί ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακά όρια και εξαιρέσεις που επιβλήθηκαν με το δεύτερο Μνημόνιο και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του Φεβρουαρίου του 2012.

Σε εφαρμογή από 1η.1.2019

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, "από την 1η.1.2019 τίθεται σε ισχύ πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών. Η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζόμενου. (...) Για το παραπάνω πρόγραμμα ο ΕΦΚΑ επιχορηγείται κατ' έτος με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης".

Επίσης, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ..."από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια δαπάνη από την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, το ύψος της οποίας εκτιμάται για το έτος 2019 στο ποσό των 51 εκατ. ευρώ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL