Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η ΓΣΕΕ παραιτείται από συνδικάτο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΓΣΕΕ παραιτείται από συνδικάτο!

Χωρίς εκπροσώπηση στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα μείνουν οι εργαζόμενοι! Κι αυτό καθώς η ΓΣΕΕ, με μια πρωτοφανή και ακατανόητη απόφαση, αρνείται να προσέλθει στην προβλεπόμενη διαβούλευση της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό και στην οποία φυσικά θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων.

Την απόφασή της, η οποία σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ είναι ομόφωνη, κοινοποίησε με επιστολή της στον πρόεδρο της επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης.

Στην επιστολή, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση ως "κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα"!

Δεν θέλει αύξηση!

Ουσιαστικά, η ΓΣΕΕ με τον τρόπο αυτό αρνείται τη δική της παρέμβαση στην προβλεπόμενη διαβούλευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αφήνοντας το περιθώριο στους εργοδότες να επιχειρηματολογούν για χαμηλότερες ή ακόμα και μηδενικές αυξήσεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να κρύψει την πρωτοφανή απουσία της από μια κορυφαία διαδικασία επικαλούμενη τα όσα προβλέπονται από τον σχετικό νόμο του 2013 (επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, που επιβλήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο, η σχετική διαδικασία για τον κατώτατο μισθό προβλέπει διαβούλευση μεταξύ της εργατικής και της εργοδοτικής πλευράς και τελική εισήγηση από την επιτροπή στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος και θα επικυρώσει το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.

Τσιμουδιά για τον Νόμο Βρούτση

Αρνούμενη ουσιαστικά τη διαδικασία και αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους, η ΓΣΕΕ στην επιστολή της ζητεί την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους.

Επικαλείται προσχηματικά μια διαδικασία που γνωρίζει ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ισχύσει και ταυτόχρονα αρνείται μια διαδικασία που καθιερώθηκε διαδοχικά το 2013 και για την οποία δεν είχε αντιδράσει ποτέ ούτε με μια τυπική ανακοίνωση!

Συγκεκριμένα, δεν είχε αντιδράσει όταν η κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου είχε ενσωματώσει τη διαδικασία του άρθρου 103 («Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό") που υποχρεώνεται να ακολουθήσει σήμερα η κυβέρνηση. Κι ακόμα χειρότερα, δεν είχε αντιδράσει όταν ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με τον περίφημο "μηχανισμό του κατώτατου μισθού" (Ν. 4172) άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης ή μείωσης του κατώτατου μισθού!

Πρόκεται ουσιαστικά για μια κωμικοτραγική απόφαση. Αρνούμενη τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το 2012 (όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ προχώρησε στη δραματική μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% αλλά και στη ρατσιστική καθιέρωση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών) ουσιαστικά παραιτείται από τον θεσμικό της ρόλο. Δηλαδή από τον ρόλο του συνδικάτου που η βασική του αποστολή είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Από συνδικάτο, συνιστώσα...

Πάντως, η στάση της ΓΣΕΕ στο θέμα του κατώτατου μισθού και κυρίως η παραίτησή της από τον θεσμικό της ρόλο είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχει ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Η Συνομοσπονδία, λειτουργώντας ως συνιστώσα της αντιπολίτευσης, είχε τότε επιτεθεί στην κυβέρνηση με τη γνωστοποίηση της εξαγγελίας από την αρμόδια υπουργό τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: "Κατανοούμε τον πυρετό της προεκλογικής προετοιμασίας, δεν θα επιτρέψουμε η ζωή των εργαζομένων και η εργασιακή δικαιοσύνη να γίνουν παιχνίδι στα χέρια κανενός...

Η αλήθεια είναι ότι πολιτικά «προσδοκούν» (σ.σ.: η κυβέρνηση) και επιδιώκουν το κράτος σε ρόλο απόλυτου ρυθμιστή του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ώστε να ενδυναμώσουν το έργο της αφαίμαξης του κόσμου της μισθωτής εργασίας 'παλαντζάροντας' με τις φορομπηχτικές πολιτικές και τη μείωση του αφορολογήτου, όπου θα φορολογούνται ακόμη και όσοι ελάμβαναν τον 'καταργημένο' υποκατώτατο μισθό, καθώς και τα μέτρα αποδόμησης του κράτους πρόνοιας, την υποβάθμιση των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και την απειλή μαζικών κατασχέσεων που πλανάται πάνω από την πρώτη κατοικία..."

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η ΓΣΕΕ τότε θεωρούσε δεδομένη τη μείωση των συντάξεων, τον περιορισμό των αντίμετρων και κυρίως την αύξηση του αφορολόγητου... Σε όλα μέσα έπεσε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL