Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Η στόχευση του υπουργείου Εργασίας / Η στόχευση του υπουργείου Εργασίας: Δουλειές για νέους με προσόντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η στόχευση του υπουργείου Εργασίας / Η στόχευση του υπουργείου Εργασίας: Δουλειές για νέους με προσόντα

Ώθηση στην απασχόληση και την ένταξη δεκάδων χιλιάδων νέων υψηλής εξειδίκευσης στην αγορά εργασίας φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας με την ανακοίνωση 11 νέων προγραμμάτων (προϋπολογισμού 632,5 εκατ. ευρώ) που απευθύνονται σε 88.500 ανέργους. Τα προγράμματα μπαίνουν διαδοχικά σε φάση υλοποίησης έως τον Μάρτιο του 2019, προσφέροντας ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στόχος ο περιορισμός και η ανάσχεση του brain drain.

Οι ανακοινώσεις την προηγούμενη Πέμπτη από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και τον υφυπουργό Νάσο Ηλιόπουλο και ειδικότερα οι αναφορές στα πέντε πρώτα προγράμματα που απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, "τη νέα γενιά της υψηλής εξειδίκευσης", δίνουν το στίγμα αποφασιστικής ενίσχυσης της απασχόλησης την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ειδικότερα για τους νέους επιστήμονες θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα 15.500 θέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλοι 16.000 νέοι θα ενταχθούν μετά από κατάρτιση και πιστοποίηση των προσόντων τους σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους.

Οι ομάδες - στόχοι

Αναλυτικά, η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στην αναπτυξιακή στρατηγική. Το πρόγραμμα επιδοτεί με έως και 800 ευρώ το 50% του συνολικού εργατικού κόστους για θέσεις πλήρους εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει σε απολαβές για τους εργαζόμενους πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σημερινού κατώτατου μισθού, καθώς με την επιδότηση που διασφαλίζεται μια επιχείρηση θα είναι σε θέση να καταβάλλει μισθό της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο εργαζόμενο.

* Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών. Η εργασία τους θα είναι και εδώ δωδεκάμηνη και θα έχει άμεσα πολλαπλασιαστικό θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Οι νέοι επιστήμονες θα εργαστούν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για τον δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων των ασφαλισμένων.

* Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Και εδώ όλες οι καταρτίσεις και πρακτικές ασκήσεις που θα υλοποιηθούν είναι σχεδιασμένες προσεκτικά και είναι οργανικά δεμένες με δυναμικούς κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, γεγονός που αποδεικνύει και τη συνοχή της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη.

Σύνδεση με την αγορά εργασίας

“Μετά από 3,5 χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, να δώσουμε αποφασιστική ώθηση στην αγορά εργασίας της επόμενης μέρας των Μνημονίων, με αναβαθμισμένα δικαιώματα και μισθούς, με στήριξη πρωτίστως της εργασίας των νέων” τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας:

"Και τα τρία προγράμματα, ακριβώς επειδή απευθύνονται στο υψηλά ειδικευμένο νέο εργατικό δυναμικό και διασφαλίζουν μισθούς σημαντικά υψηλότερους του κατώτατου μισθού, μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάσχεσης ή και αντιστροφής του brain drain".

“Στόχος μας είναι η στήριξη σε ένα πλαίσιο προστασίας της εργασίας που προωθεί την υψηλή εξειδίκευση” σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος κάνοντας λόγο για “άλλον έναν κρίκο στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, στο οποίο το ζήτημα της εργασίας είναι κεντρικό”. Τα προγράμματα εστιάζουν στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, σημείωσε προσθέτοντας:

"Το πλαίσιο υλοποίησής τους είναι πολύ αυστηρό τόσο ως προς την επιλογή της ομάδας που θα καταρτιστεί όσο και ως προς τα αντικείμενα κατάρτισης. Στα παραπάνω συμβάλλει ουσιαστικά η λειτουργία του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Τα αποτελέσματα του μηχανισμού παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τον βέλτιστο σχεδιασμό των δράσεων αναβάθμισης δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού".

Τα προγράμματα για τους νέους

1. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 10.000 νέους επιστήμονες υψηλής κατάρτισης σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους αιχμής. Η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται εντός του Οκτωβρίου με προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ.

2. Ειδικό πρόγραμμα για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς. Οι ωφελούμενοι θα είναι 5.500 και θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών σε συγκεκριμένα πρότζεκτ, όπως π.χ. η ψηφιοποίηση των φακέλων των ασφαλισμένων.

3. Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης 24-29 ετών. Το πρόγραμμα ξεκινά στα τέλη του 2018 με 3.000 ωφελούμενους, με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.

4. Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλικής οικονομίας. Το πρόγραμμα ξεκινά αρχές του 2019 με 10.000 ωφελούμενους και αφορά ανέργους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Στοχευμένη κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29 ετών). Μπαίνει σε τροχιά στα τέλη του 2018 με 3.000 ωφελούμενους. Ομάδα στόχος είναι οι απόφοιτοι σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL