Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ενώσεις εργαζομένων κατά της επίθεσης στον ΕΔΟΕΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώσεις εργαζομένων κατά της επίθεσης στον ΕΔΟΕΑΠ

«Προκλητικό» και «μεθοδικά καταστρωμένο χτύπημα» απέναντι στον ΕΔΟΕΑΠ, το επικουρικό και υγειονομικό ταμείο των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, χαρακτηρίζουν οι ενώσεις των εργαζομένων (συντακτών, προσωπικού, φωτορεπόρτερ, εργαζομένων ΕΡΤ) όλης της χώρας την ενέργεια ιδιοκτητών ΜΜΕ και Ενώσεων ιδιοκτητών (π.χ. ΕΝΕΔ - Διαδίκτυο, ΕΙΙΡΑ - ραδιοφωνικοί σταθμοί) να στραφούν με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην υποχρέωση καταβολής του θεσμοθετημένου 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε εκδοτικής επιχείρησης ως έσοδο του ΕΔΟΕΑΠ για τους ασφαλισμένους του.

Οι ενώσεις εργαζομένων υπογραμμίζουν κυρίως τον ρόλο του εκδοτικού Ομίλου Φιλιππόπουλου, ο οποίος εκδήλωσε μια «στρατηγικά ολομέτωπη επίθεση» ακριβώς τη στιγμή όπου ο ΕΔΟΕΑΠ οργανώνει και υλοποιεί επιτέλους την ασφαλιστική ενοποίηση του κλάδου.

Όπως σημειώνουν οι ενώσεις εργαζομένων, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου τον Σεπτέμβριο του 2016, ουσιαστικά δεν πλήρωναν για τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων τους. Σήμερα αρνούνται να καταβάλλουν και το 2%, το οποίο νομοθετήθηκε για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και ουσιαστικά ισοσκελίζει τις προηγούμενες κατηργημένες εισφορές τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι ενώσεις, το έσοδο του 2%, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, είναι βασικό για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ενδεχόμενη τελεσφόρηση της προσφυγής όχι μόνο θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον οργανισμό, αλλά ουσιαστικά θα είναι η υπογραφή της καταδίκης του σε αφανισμό.

Οι ενώσεις εργαζομένων δηλώνουν αποφασισμένες να στηρίξουν τη διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ διαφυλάττοντας την ενότητα του κλάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL