Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Από την 1η Ιουλίου / "Προκαταβολική" η δήλωση για τις υπερωρίες από την 1η Ιουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την 1η Ιουλίου / "Προκαταβολική" η δήλωση για τις υπερωρίες από την 1η Ιουλίου

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος

Υποχρεωτική και εκ των προτέρων θα είναι πλέον για τους εργοδότες από τον επόμενο μήνα η ηλεκτρονική δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης του εργαζομένου μέσω του εντύπου της Εργάνη ή ακόμα και μέσω αποστολής μηνύματος με κινητό τηλέφωνο.

Ωστόσο προβλέπεται μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενεργοποιούνται οι προσφάτως ψηφισθείσες ρυθμίσεις του Ν. 4488/17 για την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τις υπερωρίες και την υπερεργασία.

"Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υποδηλωμένη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας και αξιοποιώντας την εμπειρία από τους ελέγχους που διεξάγει το ΣΕΠΕ, η παρούσα κυβέρνηση νομοθέτησε την υποχρεωτική, εκ των προτέρων, δήλωση των υπερωριών,ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των εργοδοτών και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Τέρμα οι ψευδείς απολύσεις

Επίσης, με την ίδια υπουργική απόφαση, μπαίνει τέλος στο καθεστώς των απολύσεων που βαφτίζονται "οικειοθελείς αποχωρήσεις". Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν. 4488/17 για την ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο.

Έτσι η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου θεραπεύει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Η υπουργική απόφαση ορίζει τον τρόπο υποβολής του σχετικού εντύπου στο Π.Σ. Εργάνη, (Πληροφοριακό Σύστημα) υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

Με τις παραπάνω προσθήκες, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, συντελείται ένα σημαντικό βήμα στην πληρέστερη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της αγοράς εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη και ολοκληρώνεται ένας αποτελεσματικός, αξιόπιστος και σύγχρονος μηχανισμός για την επιτήρηση της αγοράς εργασίας και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παραβατικότητας. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η φιλικότητα προς τον χρήστη των νέων λειτουργικοτήτων με την απόδοση διαφορετικών και εύχρηστων δυνατοτήτων υποβολής.

Διαιτησία, συμβάσεις

Να σημειωθεί ότι στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ενσωματώνονται οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (η οποία ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης, η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ. Επίσης, ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις θα κρίνεται με βάση τα στοιχεία της Εργάνη.

Τέλος η προωθείται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με αναθεώρηση του συστήματος των προστίμων, "ρήτρα" απασχόλησης και κίνητρα συμμόρφωσης για τους εργοδότες που παρανομούν. Στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερου ελέγχου της αγοράς εργασίας προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL