Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Εργαζόμενοι στο λιμάνι: / Εργαζόμενοι στο λιμάνι: Ανοιχτός ο δρόμος για συλλογική σύμβαση εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι στο λιμάνι: / Εργαζόμενοι στο λιμάνι: Ανοιχτός ο δρόμος για συλλογική σύμβαση εργασίας

Άνοιξε και τυπικά χθες ο δρόμος για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, καθώς COSCO και Εργολάβοι αποδέχθηκαν κάτω από την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πέρα από το θέμα της σύμβασης, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν και μια σειρά μέτρα που θέτουν οι εργαζόμενοι, με βασικότερο την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η χθεσινή εξέλιξη, που συνοδεύτηκε από αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, δρομολογήθηκε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή παρουσία και του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδ. Νεφελούδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε υποστηρικτικός προς τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, που είναι η ένταξή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ με τη θέση του υπουργού συντάχθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ). Επίσης συμφωνήθηκε την ερχόμενη Τρίτη να υπάρξει συζήτηση των δύο πλευρών παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Να θυμίσουμε ότι η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση των Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) είχε προκηρύξει 48ωρη απεργία, ζητώντας άμεσα υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις, ένταξη των λιμενεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πλήρη απασχόληση αορίστου χρόνου και διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Επί της ουσίας χθες για πρώτη φορά η COSCO αποδέχτηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ και να σταματήσει το καθεστώς των "εργολαβικών" και των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μετά από την ενημέρωση που ακολούθησε από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ για τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ενώ το σωματείο των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) θα συνεδριάσει αμέσως μετά την πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.

Γ. Γώγος: Πρώτη σημαντική νίκη

"Η Ένωση Λιμενεργατών από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που απέδειξαν ότι δεν υπάρχουν ‘αόρατοι’ εργαζόμενοι όπως ήθελε η εργοδοτική πλευρά. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν εποικοδομητική η παρέμβαση τόσο του υπουργείου Ναυτιλίας όσο και του Εργασίας. Η COSCO θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν βρίσκεται σε κάποια αποικία, αλλά σε ευρωπαϊκή χώρα με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα", τόνισε σε δηλωσή του στην "Αυγή" ο Γιώργος Γώγος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. "Η συσπείρωση, η αλληλεγγύη και η αγωνιστικότητα έφεραν μια σημαντική νίκη, η επόμενη μέρα βρίσκει τους εργαζόμενους στο λιμάνι ενωμένους, με αυτοπεποίθηση, για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους μέχρι τέλους", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL