Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Το ολιστικό σχέδιο του υπ. Εργασίας στη μεταμνημονιακή εποχή / Περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ολιστικό σχέδιο του υπ. Εργασίας στη μεταμνημονιακή εποχή / Περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού

Η μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού περιλαμβάνονται στο ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Στο σχέδιο δίνεται ακόμα ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και στον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας που παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται:

"Λόγω των βελτιωμένων συνθηκών τόσο της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα όσο και της αγοράς εργασίας ειδικότερα φαίνεται επίκαιρη η προσεκτική εξέταση της αύξησης του επιπέδου του κατώτατου μισθού".

Συγκεκριμένα, στο κυβερνητικό ολιστικό σχέδιο, "το επίπεδο του κατώτατου μισθού μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο πολιτικής για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης. Το ισχύον πλαίσιο καθορισμού του κατώτατου μισθού δίνει κεντρικό ρόλο στους κοινωνικούς εταίρους και αποφασιστικό ρόλο στο κράτος. Λόγω των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, οι οποίες βελτιώνονται, η προσεκτική εξέταση της αύξησης του επιπέδου του κατώτατου μισθού φαίνεται επίκαιρη. Το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού θα καθοριστεί μέσω συνολικής εκτίμησης των επιπτώσεων, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο". Επίσης το σχέδιο αναφέρεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι θα αποκατασταθούν οι αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

"Νέο" επίδομα ανεργίας

Στο σχέδιο τονίζεται η προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των ακόμη υψηλών επιπέδων μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων καθώς και ο κίνδυνος να περιθωριοποιηθούν ορισμένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση προβλέπεται επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες φτώχειας και το επίπεδο του κατώτατου μισθού. Όπως σημειώνεται, "η αξιολόγηση του τρέχοντος συστήματος και οι προτάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική του θα διεξαχθούν από επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο Εργασίας, τον ΟΑΕΔ, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και από ειδικούς στην αγορά εργασίας. Η πρόσφατη δημιουργία του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση, επιτρέποντας στους φορείς χάραξης πολιτικής να εξετάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά των ανέργων, καθώς και τις τάσεις της αγοράς εργασίας σε τομεακό και περιφερειακό επίπεδο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL