Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Τι θα προβλέπει η διάταξη που θα επανακατατεθεί / Ποιους θα επηρεάσουν οι αλλαγές στις απεργίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι θα προβλέπει η διάταξη που θα επανακατατεθεί / Ποιους θα επηρεάσουν οι αλλαγές στις απεργίες

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σημαντικές αλλαγές θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για τις απεργίες μετά την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό καθώς αναμένεται να διευκρινιστούν μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους και κυρίως ποια πρωτοβάθμια σωματεία θα αφορά η αλλαγή στην απαρτία της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων προκειμένου να αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση.

Με την απόσυρση της τροπολογίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί ο χρόνος για συζήτηση των αλλαγών στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν «προσχηματικές ενστάσεις», ενώ πηγές του υπουργείου Εργασίας επεσήμαιναν ότι οι προωθούμενες παρεμβάσεις δεν αφορούν συνολικά την απεργία και δεν συρρικνώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων σε αυτήν. Η αλλαγή αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά συνδικάτα, και μάλιστα όχι αυτά που έχουν πανελλαδική εμβέλεια.

Σύμφωνα με έγκριτους εργατολόγους, η αλλαγή που αφορά την απαρτία της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων -για την κήρυξη απεργίας- από το 1/3 (ή και το 1/5) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο 1/2 (50% συν 1) δεν αφορά στο σύνολο των πρωτοβάθμιων σωματείων. Αφορά τα σωματεία που λαμβάνουν τη σχετική απόφαση μέσα από γενική συνέλευση, κάτι που αντικειμενικά θα δυσκολεύει μελλοντικά τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς θα απαιτείται πλέον η πλειοψηφία του 50% συν 1 ψήφο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, "η αλλαγή στην απαρτία της γενικής συνέλευσης από το 1/3 στο 1/2 αφορά μόνο στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία και όχι στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα - ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις». Όπως ακόμα σημείωσε η υπουργός, "το δικαίωμα της απεργίας δεν συρρικνώνεται και η συγκεκριμένη αλλαγή για τα επαγγελματικά σωματεία δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά απαίτηση του ΔΝΤ". Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε καταλήγοντας ότι με την προωθούμενη διάταξη "δεν επηρεάζεται η κήρυξη της απεργίας ούτε στα δευτεροβάθμια, δηλαδή στα εργατικά κέντρα ή στις ομοσπονδίες, ούτε προφανώς στα τριτοβάθμια, π.χ. τη ΓΣΕΕ, ούτε στα πρωτοβάθμια για την ευρύτερη περιφέρεια ή πανελλαδικής έκφρασης. Αφορά αποκλειστικά τα επιχειρησιακά σωματεία, για τα οποία σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι θέλει το 1/3 της γενικής συνέλευσης για την απεργία και τώρα θα γίνει στα 2/3".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL