Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Έφη Αχτσιόγλου: Τα χαμηλότερα πλεονάσματα έφεραν το κοινωνικό μέρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: Τα χαμηλότερα πλεονάσματα έφεραν το κοινωνικό μέρισμα

"Χωρίς την αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που κέρδισε η σημερινή κυβέρνηση δεν θα ήταν δυνατόν να γινει καν λόγος για υπεραπόδοση και κοινωνικό μέρισμα", τονίζει σε συνέντευξή της στην "Αυγή" της Κυριακής η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα και επίδοση της ελληνικής οικονομίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων και των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων. Το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει περίπου το 32% του πληθυσμού, ενισχύει εκατομμύρια συμπολίτες μας και παρέχει ουσιαστική στήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά".

* Η διανομή μερίσματος και φέτος έγινε δεκτή με πυρά από την αντιπολίτευση, η οποία τη χαρακτήρισε προσπάθεια εξαπάτησης της κοινωνίας. Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα και κάθε επίδοση της ελληνικής οικονομίας, για να βελτιώνεται η καθημερινότητα των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αυστηρής επιτήρησης. Είναι μια παράλληλη προσπάθεια με την πορεία εξόδου από την κρίση, επιβεβαιώνεται εμπράκτως από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και θα είναι ακόμα πιο δυναμική μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από το καθεστώς επιτήρησης.

Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων μάς δίνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην κοινωνία την υπεραπόδοση του πλεονάσματος. Μάλιστα, φέτος είναι σημαντικά μεγαλύτερο το ποσό που διατίθεται φτάνοντας τα 1,4 δισ. ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει περίπου το 32% του πληθυσμού και η μέση ενίσχυση είναι άνω των 500 ευρώ. Ενισχύει εκατομμύρια συμπολίτες μας και παρέχει ουσιαστική στήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Τα ποσά που θα λάβουν πολυμελή νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, επιστρέφουμε στους συνταξιούχους τις εσφαλμένες κρατήσεις για εισφορές υγείας, αποκαθιστώντας μια αδικία που προκάλεσαν νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ένα ακόμα μέρος της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος θα διατεθεί ώστε να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Η αντιπολίτευση, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα και η διανομή μερίσματος έχουν προέλθει από υπερφορολόγηση.

Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, η οποία προήλθε από τις εισφορές των μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Αυξημένα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα ήταν τα έσοδα του ΕΦΚΑ επίσης από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και τις ρυθμίσεις οφειλών. Σημαντικό τμήμα του υπερπλεονάσματος οφείλεται στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, λόγω της εκκαθάρισης του μητρώου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και της ταχύτερης έκδοσης συντάξεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των αναδρομικών ποσών. Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν σε θετική απόκλιση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης. Η υπεραπόδοση, όμως, συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση. Οι στόχοι στους οποίους είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τα έτη 2016 και 2017 ήταν για πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 4,5% του ΑΕΠ. Οι στόχοι στους οποίους συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση ήταν 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 και 1,75% για το 2017. Είναι προφανές ότι χωρίς την αλλαγή των στόχων που κέρδισε η σημερινή κυβέρνηση δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει καν λόγος για υπεραπόδοση και κοινωνικό μέρισμα.

* Πώς καλύπτει το μέρισμα ανέργους του 2017 και τι διαφορετικό ισχύει στη διαδικασία για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας;

Για να καλυφθούν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άνεργοι τουλάχιστον για 6 μήνες το 2017, αλλά είχαν εργασία και εισόδημα το 2016, υπάρχει πρόβλεψη ώστε λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο ανεργίας του 2017 να αφαιρείται μέρος από τα εισοδήματα που είχε κάποιος δηλώσει ως εργαζόμενος το 2016. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατόν να πληρωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και οι άνθρωποι που είχαν δουλειά και εισόδημα το 2016 αλλά έμειναν άνεργοι φέτος να λάβουν το μέρισμα. Αναφορικά με τη διαδικασία, ειδική μέριμνα υπάρχει για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση, αλλά τα ποσά θα πιστώνονται απευθείας στους δικαιούχους που μετά από αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου θα διαπιστώνεται ότι πληρούν τα κριτήρια.

* Οι επιδόσεις του ΕΦΚΑ αποτέλεσαν για πολλούς έκπληξη, παρ' όλη τη φιλογογία για περικοπές. Αναμένεται ανάλογη πορεία και αντίστοιχη θετική επίδραση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018;

Η βελτίωση της πορείας της οικονομίας, η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, ενισχύουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, ενισχύοντας εν συνεχεία τις αποδόσεις εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ, προς τον ΟΑΕΔ αλλά και συνολικά τα έσοδα του Δημοσίου. Βλέπετε λοιπόν πως η καλή δημοσιονομική πορεία του ασφαλιστικού συστήματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία όλου του κοινωνικού προϋπολογισμού. Αυτή η θετική πορεία αποτυπώθηκε φέτος, αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2018. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα γράφονται περί περικοπών προνοιακών παροχών, ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ενίσχυση σε τρεις σημαντικές κατηγορίες: τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος εντός του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η εκτέλεσή του θα συνοδευτεί με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

* Πόσοι συνταξιούχοι θα δουν επιστροφές χρημάτων για τις λάθος παρακρατήσεις εισφορών υγείας;

Περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα λάβουν την επιστροφή των εισφορών που δικαιούνται. Ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να διορθώσει την αδικία που δημιούργησαν νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, σχετικά με την εσφαλμένη παρακράτηση εισφορών υγείας στους συνταξιούχους.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 ορίσαμε την παρακράτηση στα πραγματικά καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων. Από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, η παρακράτηση γίνεται επί του ποσού που πράγματι λαμβάνει ένας συνταξιούχος. Σήμερα, έχοντας ήδη διορθώσει την εσφαλμένη παρακράτηση, αποκαθιστούμε την αδικία επιστρέφοντας τα χρήματα που παρακρατήθηκαν στους συνταξιούχους με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL