Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα

Με εισοδηματικά οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα σε περίπου 1.000.000 νοικοκυριά έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ, όπως έχει υπολογιστεί, θα επεκτείνεται έως και τα 27.000 ευρώ εισόδημα για νοικοκυριά με πέντε ενήλικα μέλη.

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος στα νοικοκυριά είναι ο δικαιούχος να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 5 έτη (αποδεικνύεται από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων), ενώ ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για εισοδήματα 2016 (εφόσον έχουν υποχρέωση). Επίσης, ο δικαιούχος πρέπει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιοδήποτε ταμείο τουλάχιστον για ένα μήνα έως 31 Οκτωβρίου 2017.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική απόφαση, η οποία θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες καθώς και τις διαδικασίες αίτησης, ενώ θα εξειδικευτούν τα κριτήρια για τους άνεργους.

Σημειώνεται ότι όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στο site της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η διαδικασία θα είναι απλή

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια, για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα:

* 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.

* 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη.

* 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

* 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα.

* 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα.

* 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα.

* 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τα περιουσιακά στοιχεία

* Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

* Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κ.λπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Ποιοι εξαιρούνται

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Ε. Αχτσιόγλου - Θ. Φωτίου

Ιδού πώς ενισχύθηκε το πλεόνασμα

"Το κοινωνικό μέρισμα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, δεν είναι δωράκι και μποναμάς", υποστήριξε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον Real FM 97,8, ενώ η υπουργός Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κοκκινο 105,5 τόνισε ότι "η θετική απόκλιση του ΕΦΚΑ ενίσχυσε το πλεόνασμα".

Όπως τόνισε η Θ. Φωτίου, "η ανάπτυξη αυξήθηκε μέσα στο 2017 και αυτά που εξοικονομήθηκαν είναι κομμάτι της ανάπτυξης», ενώ αναφερόμενη στην υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ υπενθύμισε ότι ενώ είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ, έχει πλεόνασμα κοντά στο 1.300. «Οι νέες θέσεις εργασίας επίσης κάπου απέδωσαν, το θετικό ισοζύγιο έχει σημαντική συμβολή σε εισφορές. Η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ προήλθε από μια τεράστια εξοικονόμηση».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραθέτοντας τους λόγους που οδήγησαν στην υπεραπόδοση ανέφερε:

"Είχαμε αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας, καλύτερη απόδοση στη ρύθμιση οφειλών και στη λειτουργία του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών, δηλαδή με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, από την οποία προήλθαν περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναθεώρηση προς τα κάτω της συνταξιοδοτικής δαπάνης με τη μεγάλη εκκαθάριση στα μητρώα των εκκρεμοτήτων. Η μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων σε συνδυασμό με τη μείωση των αναδρομικών λόγω της ταχύτερης πληρωμής συντάξεων τους τελευταίους μήνες οδήγησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Αυτός ο συνδυασμός βοήθησε να έχουμε πολύ μεγάλη θετική απόκλιση στον ΕΦΚΑ και τελικά σημαντικό υπερπλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL