Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΕΦΚΑ: Στην τελική ευθεία δύο νέες εμβόλιμες πληρωμές συντάξεων / Στο 80% της τελικής η προσωρινή σύνταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΚΑ: Στην τελική ευθεία δύο νέες εμβόλιμες πληρωμές συντάξεων / Στο 80% της τελικής η προσωρινή σύνταξη

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε νέα εμβόλιμη πληρωμή συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει και καταβολή των περισσοτέρων συντάξεων χηρείας, μετά την ψήφιση και της σχετικής τροπολογίας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από σχεδόν 35.000 που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα, με την εμβόλιμη πληρωμή σε περίπου δεκαπέντε ημέρες, υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν τουλάχιστον 25.000 συντάξεις χηρείας.

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΚΦΑ υπολογίζουν ότι το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα υπάρξει και νέα εμβόλιμη -η τρίτη κατά σειρά- καταβολή εκκρεμών συντάξεων, υπολογίζοντας έτσι ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, ο αριθμός που θα εκκρεμεί λίγο πριν τελειώσει το 2017 δεν θα ξεπερνάει τις 60.000. Κι αυτό όταν στις 31.12.2014 υπήρχαν 381.444 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, ενώ από 1.1.2015 έως 10.10.2017 έχουν εκδοθεί 510.365 παροχές. Ειδικά στον ΕΦΚΑ, από 1.1.2017 έως 10.10.2017 πληρώθηκαν 85.549 νέες οριστικές συντάξεις και 41.277 προσωρινές, ενώ εκκαθαρίστηκαν από τις εκκρεμείς περίπου 28.000 και έπονται οι εκκαθαρίσεις στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας

Η τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη για τις συντάξεις χηρείας ορίζει ότι η βάση για τη χορήγησή τους είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ορίζει ότι τα παραπάνω ποσά θα χορηγούνται αυτοτελώς στον επιζώντα σύζυγο ή/και στον διαζευγμένο σύζυγο και στα δικαιοδόχα τέκνα. Στην περίπτωση που υπάρχει, εκτός από τον επιζώντα, και διαζευγμένος σύζυγος, τότε το κατώτατο όριο επιμερίζεται μεταξύ των δύο δικαιούχων. Αντίστοιχα, τα δικαιοδόχα τέκνα δικαιούνται αυτοτελώς το ως άνω κατώτατο όριο, το οποίο επιμερίζεται μεταξύ τους. Σε περίπτωση ορφανών και από τους δύο γονείς τέκνων, κάθε ορφανό τέκνο δικαιούται να λάβει αυτοτελώς το ως άνω καθοριζόμενο κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου.

Η σύνταξη λόγω θανάτου χορηγείται στα τέκνα (νόμιμα, νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά) εφόσον είναι άγαμα και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας ή του 24ου έτους της ηλικίας εφόσον φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Με την τροπολογία λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα τέκνα στις περιπτώσεις που ο θάνατος του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα επέρχεται κατά το σχολικό έτος προετοιμασίας του τέκνου για την εισαγωγή του σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. Διευκρινίζεται ότι τούτο ισχύει και για τα επόμενα της Γ΄ Λυκείου έτη κατά τα οποία το τέκνο συμμετέχει σε εξετάσεις εισαγωγής σε ανώτατες ή ανώτερες σχολές.

Ειδικά για τον ΟΓΑ, προκειμένου να καθοριστεί εάν πρέπει να χορηγηθεί κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου, λαμβάνεται υπόψη το ποσό σύνταξης που δικαιούται κάθε δικαιοδόχο πρόσωπο μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 99 του Ν.4387/2016. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ποσό της σύνταξης και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των ορίων που θέτει η τροπολογία.

Εάν όμως ο χρόνος του θανόντος είναι μικρότερος των 20 ετών ασφάλισης, τότε «το ως άνω ποσό βαίνει μειούμενο κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών και έως τα 15 έτη ασφάλισης». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση μέχρι 15 έτη θα χορηγούνται συντάξεις χηρείας 360 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη που χορηγείται για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Για 16 έτη ασφάλισης αντιστοιχεί σύνταξη 364,80 ευρώ, για 17 έτη 369,60 ευρώ, για 18 έτη 374,40 ευρώ, για 19 έτη 379,20 ευρώ και για 20 έτη ασφάλισης και άνω, η σύνταξη χηρείας θα έχει ως βάση τα 384 ευρώ.

Με τη δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη αυξάνεται το ποσό της προσωρινής σύνταξη σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου, η προσωρινή ισούται για τους μισθωτούς με το 50% των μέσων αποδοχών του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες η προσωρινή ισούται με το 50% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου.

Με την τροπολογία εκτιμάται πως θα δοθεί σημαντική βοήθεια σε όλους εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά φοβούνται την επιδείνωση των οικονομικών τους λόγω της δυσκολίας απονομής προσωρινών και των πενιχρών ποσών που λαμβάνουν μέχρι την οριστική έκδοση της απόφασης.

Αναλυτικά, η προσωρινή σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον όπως η οριστική (άθροισμα εθνικής - ανταποδοτικής) και θα απονέμεται σε ποσοστό 80%. Στην πράξη, οι προσωρινές θα μπορούν να είναι αρκετά υψηλότερες -κατά περιπτώσεις ακόμη και 300 ή 400 ευρώ πάνω από τις σημερινές- και πολύ πιο κοντά στις οριστικές. Έτσι δίδεται ανάσα σε χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους και περιορίζονται οι συμψηφισμοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κυρίως ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι με αποδοχές την τελευταία 15ετία κοντά στα 1.500 ευρώ, υπάλληλοι ΔΕΚΟ-τραπεζών καθώς και έμποροι ασφαλισμένοι μέχρι πρότινος στις ανώτερες κατηγορίες του ΟΑΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL