Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Άρση αδικίας και υψηλότερες αποδοχές για 200.000 ασφαλισμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρση αδικίας και υψηλότερες αποδοχές για 200.000 ασφαλισμένους

Περισσότεροι από 200.000 ασφαλισμένοι σε δύο η περισσότερα ταμεία θα έχουν αυξημένες συντάξιμες αποδοχές με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη διαδοχική ασφάλιση, που ανατρέπει ένα επιβαρυντικό και άδικο καθεστώς για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Με την εγκύκλιο καταργείται πλέον ο τμηματικός υπολογισμός της σύνταξης, ο χρόνος ασφάλισης (σε δύο ή περισσότερα ταμεία) θεωρείται ενιαίος, και δρομολογούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το τελευταίο ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο εργαζόμενος. Τέλος με την εγκύκλιο ξεμπλοκάρουν περίπου 22.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από το σύνολο των 140.000 συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Με βάση και τους υπολογισμούς ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης ωφελημένοι με τον νέο υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών κατόπιν εφαρμογής της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας θεωρούνται:

* Όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση από το 2002 και μετά. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200.000. Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκονται 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί και γιατροί που προσδοκούν αύξηση συντάξεων στα επίπεδα του 20% - 25%.

* Οι ασφαλισμένοι που μπορούν να αλλάξουν φορέα ασφάλισης και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 ή το 2012. Ειδικά οι μητέρες με ανήλικο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

* Οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν τη συνταξιοδότηση με χαμηλά όρια ηλικίας.

* Μηχανικοί για τους οποίους ο απονέμων φορέας είναι ένα ταμείο από κάποια πρώην ΔΕΚΟ ή τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή θα καρπωθούν οι ασφαλισμένοι υψηλότερη σύνταξη, λόγω αντίστοιχα υψηλότερων εισφορών που κατέβαλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

*Στον αντίποδα, λιγότερο ωφελημένοι ή ακόμα και "χαμένοι" της νέας διαδικασίας θεωρούνται α) εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απολύθηκαν και στη συνέχεια ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά τις 13.5.2016 και β) αυτοαπασχολούμενοι που μετέπειτα ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ.

Οι βασικές αλλαγές στη διαδοχική

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η εγκύκλιος προκαλεί τέσσερις βασικές αλλαγές. Σε εφαρμογή του άρθρου 19 του συγκεκριμένου νόμου ασφαλισμένοι με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στα πρώην ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13.05.2016 ωφελούνται καθώς:

1. Καταργείται η διάκριση "παλαιών" και "νέων" (πριν ή μετά την 01.01.1993) ασφαλισμένων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κανόνων διαδοχικής ασφάλισης.

2. Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης είναι, πλέον, ενιαίος και θα γίνεται με τους ίδιους κανόνες (θεμελίωση - υπολογισμός ποσού) που θα εφαρμόζονταν αν ο χρόνος ασφάλισης είχε διανυθεί σε ένα ταμείο.

Η συγκεκριμένη διάταξη, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την απονομή της σύνταξης από έναν αρμόδιο φορέα:

- Απλουστεύει τη διαδικασία υπολογισμού και θα επιταχύνει την έκδοση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση (πρόβλημα από το παρελθόν).

- Αναιρεί το προηγούμενο καθεστώς που ήταν επιβαρυντικό για τον ασφαλισμένο διότι απαιτούσε να ταυτίζεται ο φορέας στον οποίο ήταν ασφαλισμένος κατά τη στιγμή της κατοχύρωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης με τον φορέα απονομής της σύνταξης, με τις διατάξεις του οποίου κρινόταν το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα. Πλέον όλος ο χρόνος ασφάλισης θεωρείται ενιαίος χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις.

- Δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες - μητέρες ανηλίκων που είχαν πρωτοασφαλιστεί ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και στη συνέχεια, το 2011, ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, αν κριθούν με καθεστώς πρώην ΙΚΑ (τελευταίος και αρμόδιος για την απονομή φορέας), μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 4-5 έτη νωρίτερα. Για παράδειγμα, με θεμελίωση δικαιώματος το 2011, αν φέτος η ασφαλισμένη συμπληρώνει την ηλικία των 52 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58,5, αντί στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ή με μειωμένη.

3. Η σύνταξη -με βάση τους συντελεστές αναπλήρωσης του Ν. 4387/16 και τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά- δεν θα αποτελείται από επιμέρους τμηματικά ποσά για τον χρόνο ασφάλισης σε κάθε πρώην ταμείο χωριστά. Θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο ολόκληρο ποσό για το σύνολο του διαδοχικού χρόνου ασφάλισης χωρίς τις όποιες μειώσεις επιβάλλονταν στο παρελθόν.

4. Στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης μετά το 2002 ο χρόνος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαύξηση της σύνταξης. Εξακολουθεί, τέλος, ο ασφαλισμένος να έχει δικαίωμα αποποίησης χρόνου που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει (π.χ. αν χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές).

Τα "μπλοκάκια" γίνονται μισθωτοί

Σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για 40.000. Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα

Αλλάζει άρδην το τοπίο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με "μπλοκάκι" (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) και ουσιαστικά επανακαθορίζεται ένα θολό τοπίο απασχόλησης που εμφανιζόταν για χρόνια ψευδώς ως "αυταπασχόληση", ενώ υπέκρυπτε μισθωτή εργασία με διάρκεια και πλήρη ή μερική απασχόληση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Μέχρι σήμερα συνολικά 36.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και έχουν ευνοηθεί καθώς πληρώνουν κατά τα 2/3 χαμηλότερες εισφορές (σε σχέση με όσα θα πλήρωναν με το παλαιότερο καθεστώς ως "ελεύθεροι επαγγελματίες).

Την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι στο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ έχουν προϋπολογιστεί 156 εκατ. ευρώ και θα αφορούν 40.000 εργαζόμενους. Προϋπόθεση βέβαια οι εργοδότες να μετατρέψουν το "μπλοκάκι" σε μισθωτή εργασία προκειμένου να επιδοτηθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές με ποσό έως 350 ευρώ τον μήνα για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα επιδότησης θα προβλέπει μια σειρά δικλίδες για επιχειρήσεις και εργοδότες. Αναλυτικά: Το πρόγραμμα θα διαρκεί συνολικά 18 μήνες, επειδή μετά το 12μηνο θα υπάρχει η δέσμευση του εργοδότη να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας, ενώ, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις μειώσουν το προσωπικό που υπήρχε πριν από την επιδότηση, θα πρέπει να το αντικαταστήσουν μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών.

Επίσης στην επιδότηση συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άδειες των εργαζομένων. Ωστόσο οι επιχορηγούμενοι δεν πρέπει να ασκούν άλλο επάγγελμα ή να έχουν άλλη δραστηριότητα. Εάν έχουν άλλη δραστηριότητα, τότε η επιχορήγησή τους θα διακόπτεται και θα αναζητούνται τα χρήματα της επιδότησης.

Τέλος από το πρόγραμμα αποκλείονται επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων υπάρχουν εκκρεμότητες ανάκτησης από μέρους του Δημοσίου άλλων κρατικών ενισχύσεων, ενώ αποκλείονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, τα νυχτερινά κέντρα, σε εποχικές επιχειρήσεις κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL