Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο / Προστασία από απλήρωτη εργασία, πόιντ σύστεμ για την παραβατικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο / Προστασία από απλήρωτη εργασία, πόιντ σύστεμ για την παραβατικότητα

Η θεσμοθέτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με υπάρχουσες οφειλές, περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι θεσμοί, περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις που αφορούν αιτήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης, ευνοϊκότερους όρους για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες, υπολογισμό της γονικής άδειας και των διαθεσιμοτήτων στη συντάξιμη υπηρεσία και τη μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια.

Στο ασφαλιστικό, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων, ευνοϊκότερους όρους για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες, υπολογισμό της γονικής άδειας και των διαθεσιμοτήτων στη συντάξιμη υπηρεσία και τη μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια. Ακόμα προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των απολαβών σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο στο 30%, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Η αλλαγή αφορά στις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζεται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

Αδήλωτη - υποδηλωμένη εργασία

Στα εργασιακά προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου, ενώ point system για τις παραβάσεις, ώστε ανάλογα με το μέγεθός τους να επιβάλλεται και αντίστοιχη ποινή, αποκλεισμός από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση των παραβατών και ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων.

Ακόμα, όσον αφορά στην απλήρωτη εργασία προβλέπεται συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, των αναβολών και την τελική απόφαση, ενώ δίνεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο.

Στις περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας, με βάση τον νόμο θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» ενώ θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.

Οι διατάξεις

* Αποσυνδέεται η ασφάλιση από την ιδιότητα για μηχανικούς και δικηγόρους και έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται μόνο εάν έχουν ανοιχτά επαγγελματικά βιβλία.

* Οι αγρότες θα μπορούν να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών ασφάλισης για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης.

Σε επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με υπάρχουσες οφειλές

* Προσμετράται ως συντάξιμη υπηρεσία κάθε εκπαιδευτική ή γονική άδεια που χορηγήθηκε στη διάρκεια του εργασιακού βίου, όπως επίσης και τυχόν περίοδος διαθεσιμότητας.

* Διατηρείται η χορήγηση της σύνταξης και για όσους είναι φυλακισμένοι.

* Βελτιώνεται η βάση υπολογισμού για τις επικουρικές συντάξεις για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.15 και μετά.

* Περιορίζεται η μείωση της σύνταξης στο 30% στον δημόσιο τομέα, για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.

* Υπόμνημα στον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΣΕΕ. Στο σκέλος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ζητεί: α) Να αποκατασταθεί άμεσα η δυνατότητα επέκτασης/κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ. β) Να αποκατασταθεί άμεσα η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ και να καταργηθεί η πρόβλεψη του ν. 4024/2011, άρθρο 37 παρ. 7, σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή ΣΣΕ υπερισχύει κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ κατά παρέκκλιση της αρχής της ισχύος της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο διάταξης. γ) Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. δ) Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ μετά την πάροδο του εξαμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL