Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συνεχείς ενημερώσεις για το επικείμενο πολυνομοσχέδιο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Για τα αντίμετρα, το χρέος και τις εισφορές ρωτούν οι βουλευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχείς ενημερώσεις για το επικείμενο πολυνομοσχέδιο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Για τα αντίμετρα, το χρέος και τις εισφορές ρωτούν οι βουλευτές

Η Ε. Αχτσιόγλου ενημέρωσε για τη συμφωνία ως προς τα εργασιακά

Συνεχίστηκε και χθες από την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το επικείμενο νομοσχέδιο με τα μέτρα της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της Κ.Ο. έγινε σε αρκετά καλό κλίμα, με τους βουλευτές να διατυπώνουν πλειάδα ερωτήσεων για διάφορα θέματα, όπως η εφαρμογή των αντιμέτρων, το συνταξιοδοτικό, οι ασφαλιστικές εισφορές, να ζητούν διευκρινίσεις για διάφορα σενάρια που διακινούνται σε δημοσιεύματα, αλλά και επιχειρηματολογία για τις θετικές πλευρές της συμφωνίας. Προβληματισμός υπήρξε από ορισμένους βουλευτές για την υπέρμετρη φορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων.

Σύμφωνα με πηγές από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία ως προς τα εργασιακά παρουσιάζοντας το σύνολο των σχετικών αντιμέτρων, ενώ τόσο η ίδια όσο και ο Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκαν σε έκταση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών για τον ΕΦΚΑ. Για το ζήτημα αυτό τονίστηκε πως η σχετική παραφιλολογία βασίζεται σε λανθασμένες βάσεις, γιατί το 2017 δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, ενώ το 2018, με το 15% έκπτωση, το ύψος των εισφορών για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι το ίδιο, ενώ για κάποιους θα υπάρξει μία πολύ μικρή επιβάρυνση και για κάποιος άλλους μπορεί και κάποια ελάφρυνση. Ειπώθηκε, επίσης, ότι για το 2019, είναι ακόμα ανοικτό, καθώς καταργείται μεν η έκπτωση, ωστόσο θα εξεταστεί το πώς θα επιλυθούν πιθανές αδικίες που μπορεί να δημιουργούνται.

Παράλληλα με την ενημέρωση για τα ζητήματα της συμφωνίας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα του χρέους. Αναλύοντας τη δυναμική της σχετικής συζήτησης αυτήν την ώρα στο Μπάρι στους G7, αναφέρθηκε στον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας αναφορικά με το δημοσιονομικό μονοπάτι από το 2018 και μετά, από το οποίο εξαρτώνται ο προσδιορισμός και το εύρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στο πλαίσιο αυτής της γενικής συζήτησης επισημάνθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το γεγονός ότι από τη συμπεριφορά των αγορών φαίνεται πως μερικώς προεξοφλείται θετική κατάληξη στην όλη συζήτηση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησαν και γι' αυτά τα θέματα δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL