Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τι συνέβη στο ΙΚΑ / Τι συνέβη στο ΙΚΑ: Μπλόκαραν τη δανειοδότηση που ενέκριναν το 2014 και το 2015!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι συνέβη στο ΙΚΑ / Τι συνέβη στο ΙΚΑ: Μπλόκαραν τη δανειοδότηση που ενέκριναν το 2014 και το 2015!

Το πρωτοφανές μπλοκάρισμα της δανειοδότησης του ΙΚΑ από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΓΣΕΕ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και εκπρόσωποι συνταξιούχων) στο προχθεσινό Δ.Σ. του ταμείου, με πρόφαση το "σπάσιμο του κουμπαρά" (ΑΚΑΓΕ) δεν έχει επιπτώσεις στην καταβολή των συντάξεων, όπως για άλλη μια φορά διαβεβαιώνει το ταμείο. Ωστόσο επιβεβαιώνει ότι οι "εργατικοί" εκπρόσωποι, επιχειρούν να βάλουν εμπόδια όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου και ραχοκοκαλιά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και άλλων οργανισμών, όπως ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΔ, που περιμένουν να εισπράξουν δεκάδες εκατομμύρια για να διευθετήσουν με τη σειρά τους σημαντικές εκκρεμότητες.

Το "όχι" στη δανειοδότηση είναι παράδοξο, και προφανώς εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς δεν αφορούσε στην πραγματικότητα τον "κουμπαρά" του ΑΚΑΓΕ. Αφορούσε άλλον λογαριασμό (ΛΑΕ), που λειτουργεί στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ, και ο οποίος έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, αποκαλούμενος και «μικρός ΑΚΑΓΕ». Από τον ίδιο λογαριασμό το ΙΚΑ δανειοδοτήθηκε το 2014 και το 2015, απολύτως νόμιμα, καθώς αυτό προβλέπεται από τον Ν. 3865/2010, που προβλέπει ότι τα ταμεία μπορούν να αντλούν ρευστότητα από τον ΛΑΕ μέχρι και το 2018. Μάλιστα και τις δύο προηγούμενες φορές που δανειοδοτήθηκε το ΙΚΑ από τον εν λόγω λογαριασμό, αυτό έγινε με τη θετική ψήφο των ίδιων εκπροσώπων των εργαζομένων που ψήφισαν προχθές "όχι"!

Λευκό ο ΣΕΒ...

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ ψήφισε "λευκό", σε αντίθεση με τους εκπροσώπους Βιοτεχνών και Εμπόρων που ψήφισαν κατά, κάτι που επιβεβαίωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Α. Σκέρτσος, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84 τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. του ΙΚΑ ψήφισε λευκό και η θέση μας ήταν να δοθεί ένα περιθώριο αναβολής της συζήτησης, ώστε να μελετήσουμε τα στοιχεία. Αυτή είναι μια υπεύθυνη θεσμικά στάση".

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη πληροφόρηση μετά το Δ.Σ. του ΙΚΑ ανέφερε ενιαία στάση ΓΣΕΕ - Εργοδοτών, κάτι που ανέφερε και χθες η "Αυγή", ωστόσο αποδεικνύεται λάθος.

Τα ψέματα...

Το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για "εκστρατεία παραπληροφόρησης", με τίτλο, «Σπάνε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις» και προσθέτει ότι "δυστυχώς για τα παπαγαλάκια και τα αφεντικά τους, η αλήθεια είναι η εξής:

1. Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016 αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. Για τον λόγο αυτόν όχι μόνον τα ελλείμματά του δεν αυξήθηκαν αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

2. Ποτέ δεν υπήρξε θέμα «σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ», που προορίζεται να συμπληρώσει τα καταληστευμένα από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αποθεματικά των ταμείων. Ποια είναι η διαστρέβλωση της γκρίζας προπαγάνδας; Στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εντελώς ξεχωριστά από τον «κουμπαρά», ειδικός «Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», ο λεγόμενος και «μικρός ΑΚΑΓΕ».

3. Από τη σύστασή του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των ταμείων. Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ. και επαναλήφθηκε και το 2015, με τις ψήφους και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταψήφισαν τώρα την ανάλογη πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ, που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να επαναλάβει τη σχετική εγγραφή του φετινού προϋπολογισμού.

"Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΙΚΑ: Κανονικά οι συντάξεις Οκτωβρίου

Με ανακοίνωσή του επίσης το ΙΚΑ διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους του ότι, παρά την απόρριψη από το Δ.Σ. με οριακή πλειοψηφία, της εισηγητικής πρότασης έγκρισης αιτήματος για επιχορήγηση από τον λογαριασμό του «μικρού» ΑΚΑΓΕ, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου, οι οποίες θα χορηγηθούν κανονικά και έγκαιρα την Πέμπτη 29/9/2016.

"Η ομαλή εξέλιξη των εσόδων του ΙΚΑ-ETAM και η σταθερή βελτίωση είσπραξής τους, επιτρέπουν στο ίδρυμα, για δεύτερο συνεχή μήνα την τελευταία εξαετία, να χορηγούνται οι συντάξεις χωρίς ταμειακή διευκόλυνση. Το ίδρυμα με μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες του, χωρίς θριαμβολογίες, βελτιώνει σταθερά και προοδευτικά τα οικονομικά του στοιχεία και ταυτόχρονα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των δράσεών του".

Κατρούγκαλος: Αν υπάρχει λάθος, θα διορθωθεί...

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το συντάξιμο ποσό, τις συντάξιμες αποδοχές, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σημειώνοντας πως δεν κόβονται επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι από 1.300 ευρώ και κάτω.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως εάν έχουν γίνει περικοπές σε τέτοιες συντάξεις, είναι λάθος και θα διορθωθεί. Ανέφερε πως με αυτή τη ρύθμιση μοιράζονται δίκαια τα χρήματα που υπάρχουν για το ασφαλιστικό, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές. Εξήγησε εκ νέου πως ουσιαστικά μόνο το 10% των συνταξιούχων θίγεται με τις περικοπές που έγιναν. Υπογράμμισε ακόμη ότι η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ, αφού καλύπτεται το όριο της φτώχειας.

Όσον αφορά τα εργασιακά, ο υπουργός τόνισε στο ΑΠΕ πως δεν θα δεχθεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που προωθούνται και πως στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και όχι να μειωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL