Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Στον "αέρα" 13ος και 14ος μισθός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον "αέρα" 13ος και 14ος μισθός

Σε πλήρη αμφισβήτηση έχει τεθεί η καταβολή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για το 2020, καθώς η κυβερνητική μεθόδευση που ξεκίνησε με τη μετακίνηση της καταβολής του δώρου του Πάσχα μέσα στο καλοκαίρι -με πρόσχημα την πανδημία και την επιχορήγηση μέρους του επιδόματος από το κράτος- συμπαρασύρει και το επίδομα αδείας, την ώρα που ξεκινούν οι πρώτες άδειες των εργαζομένων και θα κορυφωθούν το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Στις καλένδες το δώρο Πάσχα

Η καταβολή του επιδόματος Πάσχα έχει παραπεμφθεί στις καλένδες με μεθόδευση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, καθώς η σχετική ΚΥΑ προβλέπει την καταβολή του στο σύνολό του από τις επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στη σχετική πλατφόρμα 1-10 Ιουλίου. Ωστόσο, η κρατική ενίσχυση (στις επιχειρήσεις) έχει παραπεμφθεί κι αυτή στις καλένδες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να καλούνται να καταβάλουν από τις αρχές Ιουλίου το δώρο του Πάσχα χωρίς να έχουν λάβει κρατική επιδότηση. Αποτέλεσμα, αυτό να λειτουργεί ως άλλοθι για τη μη καταβολή του!

Ταυτόχρονα, οι αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι επιχειρήσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ταυτόχρονη καταβολή και δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας, δηλαδή την καταβολή ενός μισθού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οικονομικές δυσκολίες

Οι επιχειρήσεις επικαλούνται αυτές τις δυσκολίες, αλλά και την αφερεγγυότητα του κράτους όσον αφορά την επιδότηση μέρους του δώρου Πάσχα και παραπέμπουν ουσιαστικά την καταβολή και των δύο επιδομάτων στις καλένδες. Ακόμα χειρότερα, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους που ζητούν το επίδομα αδείας (είναι υποχρεωτική η καταβολή του) να το επιστρέφουν άμεσα στην επιχείρηση κάτω από εκβιαστικές μεθόδους και υπό την απειλή της απόλυσης!

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη ΚΥΑ του προγράμματος «Συν-Εργασία», όπου με σχετική διάταξη προβλέπεται σοβαρή μείωση τόσο στο δώρο των Χριστουγέννων όσο και στο επίδομα αδείας.

Δ. Τεμπονέρας: Αρχή του τέλους

«Από τη μία οι εργοδότες είναι παντελώς άγνωστο πότε θα λάβουν το τμήμα που αναλογεί στην κρατική ενίσχυση για το δώρο του Πάσχα και από την άλλη είναι βέβαιο ότι αυτή η μεταβολή θα προκαλέσει την καταβολή του στους εργαζόμενους μόνο ‘στα χαρτιά’, συμπαρασύροντας βεβαίως και το επίδομα αδείας» σημειώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αφαίρεσε από τους εργαζόμενους με τις πολιτικές της επιλογές επιπλέον έναν μισθό μέσα σε λίγους μήνες. Η υπαναχώρηση από την πλήρη καταβολή και του δώρου Πάσχα πριν από λίγες ημέρες ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την de facto κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL