Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Από τον Μάρτιο και μετά αλλαξαν δραματικά οι εργασιακές σχέσεις - Κατάρρευση της πλήρους απασχόλησης, μειώσεις μισθών και μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον δείχνει η έρευνα της ALCO / Μερική εργασία και μειωμένος μισθός για το 33% των εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Μάρτιο και μετά αλλαξαν δραματικά οι εργασιακές σχέσεις - Κατάρρευση της πλήρους απασχόλησης, μειώσεις μισθών και μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον δείχνει η έρευνα της ALCO / Μερική εργασία και μειωμένος μισθός για το 33% των εργαζομένων

Η υγειονομική κρίση μετατράπηκε σε κρίση στην αγορά εργασίας, τα κυβερνητικά μέτρα όχι μόνο δεν στήριξαν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από τον Μάρτιο και μετά καταγράφεται κατάρρευση της πλήρους απασχόλησης, μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον. Αυτή την εικόνα στο νέο τοπίο -πλήρους ευελιξίας της αγοράς εργασίας- αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας επιβεβαιώνει η έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 9 έως 14 Ιουνίου 2020 και δείχνει ότι ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω τη μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στους εργαζόμενους, ενώ ο δείκτης εξέλιξης των αμοιβών έχει επιδεινωθεί κατά 12 μονάδες το ίδιο διάστημα.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι μέσα στην πανδημία ένας στους τρεις εργαζόμενους δηλώνει ότι άλλαξε επί τα χείρω η εργασιακή του σχέση (από πλήρης σε μερική ή εκ περιτροπής) και φυσικά μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές του.

Συνολικά οι εργαζόμενοι νιώθουν πλέον ότι δεν προστατεύονται θεσμικά και ουσιαστικά, καθώς από τον Μάρτιο υπερτερούν η ημιαπασχόληση, η εργασιακή ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές. Τα αποκαλυπτικά ευρήματα δείχνουν ότι 4 στους 10 (39% των εργαζομένων) απάντησαν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας τους και σχεδόν 6 στους 10 (59% των εργαζομένων) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αισιοδοξίας για την εξέλιξη των αμοιβών τους.

Νέο τοπίο

Αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας περιγράφουν ένα εντελώς νέο τοπίο στην αγορά εργασίας, καθώς:

* 3 στους 10 (το 33% των εργαζομένων) στον ιδιωτικό τομέα δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.

* Σχεδόν 2 στους 10 (το 19% των εργαζομένων) δήλωσαν ότι μετά την πανδημία συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία, ενώ το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

* Το 35% των απασχολουμένων που εργάζονταν με τηλεργασία δήλωσε ότι απασχολούνταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.

* Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.

Η ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας την έρευνα, σημειώνει ότι η διαμόρφωση ενός πλέγματος ουσιαστικής ενίσχυσης και προστασίας της εργασίας μέσω της πλήρους επαναφοράς και ενεργοποίησης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου κρίνεται πλέον απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει «ισορροπία» στην αγορά εργασίας.

Αναγκαία κρίνεται επίσης η ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, ύστερα από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την αποτύπωση και ανάδειξη των θετικών και των «γκρίζων» περιοχών της πριν μετατραπεί από ευκαιρία σε ακόμη μια αρνητική παράμετρο για την εργασία.

Έφη Αχτσιόγλου: Πλήρης αποτυχία του προγράμματος 'Συν-Εργασία'

H κυβέρνηση ενισχύει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» «οδηγεί σε μειώσεις μισθών τουλάχιστον κατά 20% και δεν προστατεύει από τις απολύσεις» τόνισε χθες, μιλώντας στον ρ/σ 105,5Στο Κόκκινο, η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» «οδηγεί σε μειώσεις μισθών τουλάχιστον κατά 20%, δεν προστατεύει από τις απολύσεις, δεν ανακουφίζει τον μικρό και μικρομεσαίο εργοδότη. Το κράτος δίνει λεφτά σε μια ‘μαύρη τρύπα’ που ενισχύει τελικά την ανεργία και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας».

Αντιθέτως, υπογράμμισε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών «προστατεύει πλήρως τον εργαζόμενο, τον μισθό και τη θέση εργασίας του -για να έχει και καταναλωτική δύναμη- και ταυτόχρονα ελαφρύνει πολύ περισσότερο τον μικρό και μικρομεσαίο εργοδότη».

Ακόμα, σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι της χώρας ζουν τη μεγαλύτερη επισφάλεια, δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά, με τι μισθό και μέχρι πότε, αν αύριο θα απολυθούν. Η κυβέρνηση έχει απόσταση από την πραγματική ζωή των εργαζόμενων και κρατάει μια στάση ιδιότυπης έπαρσης. Αργά ή γρήγορα αυτή η απόσταση θα σκάσει τη φούσκα της επικοινωνιακής τελειότητας».

Τέλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα νέο πρόγραμμα εργασίας, υπάρχει τεράστια αδράνεια ακόμη και στα στοιχειώδη. Ο ΟΑΕΔ όχι μόνο δεν βγάζει επιπλέον προγράμματα, αλλά ούτε αυτά που υπό κανονικές συνθήκες θα έβγαζε. Άρα, ο κόσμος που αυτή τη στιγμή έχει μείνει άνεργος δεν έχει ένα πρόγραμμα εργασίας να ενταχθεί» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι «για τις 40.000 απολύσεις που έγιναν τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού -οι οποίες ζητούσαμε να ακυρωθούν και δεν ακυρώθηκαν ποτέ-, ο υπουργός Εργασίας είχε διαφημίσει ότι θα βγάλει ένα ειδικό πρόγραμμα για να καλυφθούν αυτοί οι άνθρωποι και τίποτα δεν βγήκε».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL