Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Το συλλαλητήριο θα κορυφωθεί με συναυλία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τους: Νατάσσα Μποφίλιου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Κανέλλο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

Να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης.

Ακύρωση όλων των αντεργατικών μέτρων της ειδικής διαχείρισης.

Εδώ και τώρα χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισ. που δίνονται και σε άλλες επιχειρήσεις, για τον εκσυγχρονισμό και παραπέρα ανάπτυξη εργοστασίου και μεταλλείων, για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο συλλαλητήριο καλούν τα Συνδικάτα Μετάλλου όλης της χώρας.

Ολόκληρο το κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας:

 Αν όχι εμείς, τότε ποιοι; Αν όχι τώρα, τότε πότε;

Με ψηλά τη σημαία του δίκαιου και τίμιου αγώνα δίνουμε ραντεβού στο μεγάλο συλλαλητήριο – συναυλία για την ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 13 Ιούνη στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα. Διεκδικούμε:

Να ακυρωθεί το άρθρο 21 ν. 4664/2020 και να σταματήσει η εκκαθάριση.

Να ακυρωθούν όλες οι πράξεις του εκκαθαριστή και η ΛΑΡΚΟ να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τα δεκάδες δις ευρώ που δίνονται και σε άλλες επιχειρήσεις, για να επαναλειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες που έχει ανοίγοντας επιπλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι της Αθήνας  θα ανταμώσουνε ξανά  με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Θα ενημερωθούν από τους ίδιους για το έργο στις ημέρες του ειδικού διαχειριστή  και της εταιρείας deloitte που διόρισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έργο της Κυβέρνησης

στις ημέρες του ειδικού διαχειριστή στην ΛΑΡΚΟ:

1.Έριξε «κανόνι» 6 μηνών δεδουλευμένων σε μεροκαματιάρηδες αυτοκινητιστές– μεταφορείς. Με αυτόν τον τρόπο έχει σφραγίσει το πιο πλούσιο κοίτασμα σιδηρονικελίου στην Ιεροπηγή Καστοριάς και στο οποίο υπάρχει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος. Αντί να δώσουν τον δεδουλευμένο μόχθο των ανθρώπων, αφήνουν προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» και παράλληλα κανονίζουν, σπαταλώντας εκατομμύρια ευρώ, την εισαγωγή μεταλλεύματος από άλλη χώρα.

2.Υπέγραψαν νέα  σύμβαση με τη ΔΕΗ όπου αυτή τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ πληρώνει πάνω από 72 ευρώ την MWH ( μέσο όρο παγκόσμια επιχειρήσεις σαν τη ΛΑΡΚΟ πληρώνουνε 28 ευρώ).

3.Η Κυβέρνηση ψήφισε να κοπεί μεσοσταθμικά 25% στο μισθολογικό κόστος το οποίο στην Βουλή το προσδιόρισε 47 εκατομμύρια ευρώ. Με αδιαφάνεια δεν μας λένε από πού προκύπτει το μισθολογικό κόστος. Στα εξοφλητικά των εργαζομένων υπάρχει ένας αριθμός με τον κωδικό «συνολικό κόστος», ο οποίος αριθμός είναι κάτι παραπάνω από το διπλάσιο από αυτά που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε καθαρά χρήματα.   Ο διαχειριστής επίσημα τοποθετείται ότι αυτός συνάντησε κατά την ανάληψη καθηκόντων 42 εκατομμύρια ευρώ μισθολογικό κόστος  και δεν παίρνει καθόλου υπόψη τα 5 εκατομμύρια διαφορά. Παραδέχεται ότι έχει κάνει περικοπές που ξεπερνάνε το 25%.Συγκεκριμένα έχει κόψει:

Σε μία επιχείρηση που μετρά πάνω από 80 νεκρούς έκοψε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής που είχαν οι εργαζόμενοι. Οι συγγενείς των τελευταίων νεκρών εργαζομένων δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση.

Δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

Αποζημιώσεις. Σε συναδέλφους που έχουν κάνει αίτηση να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος τους ζητάνε να υπογράψουν «ότι δεν έχουν καμία απαίτηση από τη ΛΑΡΚΟ».

Οι κανονικές άδειες των εργαζομένων δεν πληρώνονται με τις αποδοχές που θα είχαν οι εργαζόμενοι αν εργαζόντουσαν. Κόβει στην κανονική άδεια τις αποδοχές που θα λάμβαναν ως εργασία νύχτα, Κυριακής και  αργίας.

Έκοψε σε πολλούς εργαζόμενους το γάλα που δικαιούνται σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ, όπως π.χ. στους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Παράλληλα δεν μεριμνούν για κανένα μετρό υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις από ΜΑΠ όπου σε συνδυασμό με την κατάσταση ανασφάλειας και πλήρους απαξίωσης που έχει διαμορφωθεί μέσα σε διάστημα τριών  μηνών έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς, ο ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρό  έγκαυμα ( ο συνάδελφος βρίσκεται στο Γεννηματά).

Έχει κάνει περικοπές σε όλα τα επιδόματα των εργαζομένων, μεταξύ αυτών,, στο επίδομα επικινδυνότητας, ύψους, ανθυγιεινό κ.α. Οι καθαρές  μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων έχουν περικοπεί πάνω από 25% και αν προσθέσεις σε αυτές τις περικοπές από  την κατάργηση δώρων, επιδομάτων αδείας, συνολικά ξεπερνούν το 35%, σε κάποιους συναδέλφους και το 45%.

4.Ένας εργαζόμενος που απασχολείται στη ΛΑΡΚΟ μέσω  του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών  στοιχίζει πολλά περισσότερα από το να του κάνει πρόσληψη η ίδια η ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου. Πάρα ταύτα η ειδική διαχείριση συνεχίζει να εξυπηρετεί ημετέρους δουλέμπορους, δίνοντας τους μάλιστα σε διάφορες εργασίες γενναιόδωρες αυξήσεις (χωρίς αυτές βεβαίως να μεταφράζονται σε αυξήσεις των εργαζομένων). Θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους στις εργολαβίες σταθερή εργασία ενσωματώνοντας τους στη ΛΑΡΚΟ και να εξοικονομήσει επιπλέον εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα ταμεία της. Δεν το κάνουν διότι έχουν άλλες εντολές.

5.Προσφέρουν σε μεγαλοεργολάβους εξόρυξης εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσουν και άλλη προίκα στην Εύβοια. Την ίδια ώρα διατηρούν επικίνδυνο, ανθυγιεινό και  απαξιωμένο το τριβείο. Αφήνουν το βαρύ εξοπλισμό της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία αναξιοποίητο, παρκαρισμένο, για μικρού κόστους ανταλλακτικά.

6.Προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές ανταλλακτικών – κατασκευών που θα μπορούσε να παράξει η ίδια η ΛΑΡΚΟ για τις ανάγκες της. Διατηρούν τα μηχανουργεία και την υποδομή της ΛΑΡΚΟ αναξιοποίητα.

7.Σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ για την αγορά  λιγνίτη που χρειάζεται στο μείγμα του εργοστασίου. Την ίδια ώρα έχουν σφραγίσει το ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια Κοζάνης.

8.Έχουν σταματήσει επί της ουσίας το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Η παραγωγή του έχει πέσει στο 20% των δυνατοτήτων του. Την ίδια ώρα υπάρχει σκραπ έτοιμου νικελίου, μάλλον μη καταγεγραμμένο,  μέσα στο εργοστάσιο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης υπάρχει μεγάλο απόθεμα πλούσιας σε Ni σκόνης αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, όπου με 5 εκατομμύρια επένδυση μπορεί να αξιοποιηθεί.

9.Έχουν διαλύσει με την τακτική τους κυριολεκτικά το εργοστάσιο.  Το σβήσιμο των εγκαταστάσεων έφερε μεγάλες ζημιές εκατομμυρίων ευρώ όπου δεν τις διορθώνουν.π.χ ρωγμές στη μεγάλη καμινάδα (160m ύψος). «Παίζουν» με τα Καμίνια και τις περιστροφικές κάμινους. Τα αναβοσβήνουν με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο οι εγκαταστάσεις όπου οι ζημιές διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά και οι ίδιοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές.

10.Κυβέρνηση και ειδική διαχείριση, προφορικά και γραπτός προβοκάρουν καθημερινά την ίδια τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους:

Λένε ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν είναι βιώσιμη, δεν είναι φλουρί κωνσταντινάτο». Κρύβουν στον ελληνικό λαό τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ. Αν με πολιτική βούληση αναπτυχθούν αυτές θα ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα μπουν δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Διαδίδουν ότι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχανε προνόμια». Ψέματα. Προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Π.χ. στην ανακοίνωση της ειδικής διαχείρισης που βγήκε μέσα από τα υπουργεία της Κυβέρνησης λένε ότι «οι εργαζόμενοι στις βάρδιες (του θανάτου) όταν έπαιρναν άδεια, περνάνε παράλληλα και διάφορα αλλά (άγνωστα στην πλειοψηφία των εργαζομένων)επιδόματα.

Με αδιαφάνεια και με την ευλογία της Κυβέρνησης δεν δημοσιεύουν πόσοι απασχολούνται στην ΛΑΡΚΟ για την «ειδική διαχείριση» και πόσα παίρνουν. Για 5 –  6 « ειδικούς τεχνοκράτες», μαθαίνουμε ότι για το μήνα Μάρτιο οι μισθοδοσία τους κόστισε 160.000 ευρώ (παράλληλα «εκκαθαρίζουν» και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις).

Με μία χούφτα υπόδουλους υπερασπιστές τους  στις γραμμές των εργαζομένων παρεμβαίνουν ωμά και με ψέματα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους ανά ηλικία, ανά χώρο, ανά ειδικότητα. Προσπαθούν να  περάσουν στη συνείδηση των εργαζομένων ότι «η ειδική διαχείριση είναι σωτήρας των φτωχών, των αδυνάτων και των καταπιεζόμενων της ΛΑΡΚΟ». Ενώ  στο «μαστίγιο» άντεξαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, τώρα ξαναφέρνουν το «καρότο».  Στριμωγμένοι από τον ανυποχώρητο αγώνα, για να μικρύνουν το πολιτικό κόστος, δειλά-δειλά με υποσχέσεις και καλλιέργεια αυταπατών ότι «θα πάρουν κάποια χρήματα οι εργαζόμενοι πίσω, κάποιος θα βρεθεί για να επενδύσει στην ΛΑΡΚΟ και θα συνεχίσουν να έχουν την εργασία τους, Θα υπάρξουν οικειοθελείς αποχωρήσεις με κίνητρα, μετατάξεις» και διάφορα άλλα τέτοια δοκιμασμένα πανελλαδικά και παγκόσμια προσπαθούν να ξεφύγουν στο πολιτικό στρίμωγμα που έχουν από το μέτωπο των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

της ΛΑΡΚΟ και όλης της χώρας,

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχει μπει στην τελική ευθεία. Από τη μία είναι τα συμφέροντα που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, η Ε.Ε, όλα τα αστικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Ή εμείς ή αυτοί. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Χαιρετίζοντας τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά από διάφορους κλάδους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, δίνουμε ραντεβού στο Σύνταγμα Σάββατο 13 Ιούνη στις 11 το πρωί.

Όλοι για έναν και ένας για έλους.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL