Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Ζήσε μαύρε μου... για 800 ευρώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζήσε μαύρε μου... για 800 ευρώ!

Τον Μάιο και βλέπουμε... θα δοθεί το οκτακοσάρι σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Μέχρι τότε η ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης, επιστήμονες, μηχανικοί, δικηγόροι και λοιποί επαγγελματίες, θα αρκεστούν στην τηλεκατάρτιση μέσω των ΚΕΚ. Εις υγείαν, βέβαια, των γνωστών που εκτελούν προγράμματα και θα λάβουν κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα το τέλος Ιουνίου θα περιμένουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα στις πληγείσες από την κρίση επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, για να λάβουν το δώρο του Πάσχα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εφόσον η κρίση συνεχιστεί, τότε οι έξι επιστημονικοί κλάδοι θα λάβουν τον Μάιο το επίδομα των 800 ευρώ. Όπως σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές θα λάβουν για τον Απρίλιο 600 ευρώ με τη μορφή voucher μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα υπόλοιπα 100 ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου.

«Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον μήνα Μάιο οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς στο οποίο έχουν υπαχθεί οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ» δήλωσε ο υπουργός.

Δώρο... άδωρο

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας έδωσε περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου για την καταβολή του δώρου Πάσχα σε επιχειρήσεις που πλήττονται και σε όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή. Σημείωσε πως οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να καταβάλουν μειωμένο δώρο Πάσχα, ανάλογα με το ποσοστό που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ καλούνται να καταβάλουν στην ώρα του το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους.

Προσωρινή κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Γ. Βρούτσης, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.

Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για τέσσερις μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Ακόμα σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας:

* Για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, στις οποίες οι εταιρείες αιτήθηκαν μειώσεις 40% στις εμπορικές μισθώσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας: Η πλατφόρμα που είναι ανοιχτή έως 31 Μαρτίου έχει δεχτεί 295.000 αιτήματα. Θα παραμείνει ανοιχτή για εταιρείες που έχουν ΚΑΔ που ανακοινώθηκε σήμερα ότι στηρίζονται.

* Από 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να μειωθεί 40% το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

* Από 6.4 οι επαγγελματίες με έως πέντε εργαζόμενους μπορούν να αιτηθούν της στήριξης 800 ευρώ αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

* Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών, θα δοθεί μείωση 25% για το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, αν πληρωθούν κανονικά.

Νόμιμες οι απολύσεις που έγιναν τον Μάρτιο!

Ξημερώματα Κυριακής ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, σε κάποιες περιπτώσεις βελτιωτικών, μετά την κατακραυγή για σειρά άδικων και μονομερών έκτακτων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, με Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ σε μισθωτούς επαγγελματίες. Ωστόσο "νομιμοποιούνται" οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μαρτίου και όσοι έχασαν τη δουλειά τους θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά και επίδομα ανεργίας.

Επίσης με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση παραμένει ως έχει η επαίσχυντη μείωση των αποδοχών έως 50% για τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία και μάλιστα για διάστημα έξι μηνών όπως προβλέπει η ΠΝΠ στο άρθρο 9. Ακόμα και για τους εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης με αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να περιορίζονται έως τα 200 ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικά, με την Υπουργική Απόφαση διευκρινίζονται πλευρές των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβλέπεται:

1. Δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και του επιδόματος ανεργίας θα είναι όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020.

2. Από την πρώτη έως τις 14 Απριλίου και με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ θα γίνουν οι αιτήσεις των εργαζομένων για την αποζημίωση των 800 ευρώ.

3. Οι θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους διατηρούνται μέχρι και 45 μέρες μετά τη λήξη των μέτρων.

4. Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης (δηλαδή από τις 29.3) ακυρώνονται οι άδειες άνευ αποδοχών των εργαζομένων. Δεν προβλέπεται ωστόσο τι θα γίνει με τις άδειες άνευ αποδοχών που χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους (συνήθως με εκβιαστικές παρεμβάσεις των εργοδοτών) όλο το προηγούμενο διάστημα.

5. Το επίδομα των 800 ευρώ λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι που εργάζονται μέσω τηλεργασίας, με την επιχείρηση να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το επιπλέον ποσό, και μέχρι το ποσό των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους.

6. Να σημειωθεί τέλος ότι σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις - εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Ωστόσο παραμένουν δικαιούχοι μείωσης μισθώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL