Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Η ΑΥΓΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗ / Τσουνάμι οι απολύσεις τον Μάρτιο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΑΥΓΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗ / Τσουνάμι οι απολύσεις τον Μάρτιο!

Δραματική αύξηση των απολύσεων καταγράφουν τα στοιχεία της «Εργάνης» για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου έως την περασμένη Τετάρτη το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 41.000 θέσεις εργασίας.

Η είδηση ωστόσο δεν είναι αυτή. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου απολύθηκαν 115.000 εργαζόμενοι και προσελήφθησαν μόλις 75.000. Έχουμε δηλαδή ένα πραγματικό τσουνάμι απολύσεων στο ξεκίνημα του μήνα με την κυβέρνηση να καταβάλλει, παρά τα όσα αναφέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί, κάθε προσπάθεια να φουσκώσει κι άλλο, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε πραγματική απαγόρευση των απολύσεων.

Τα στοιχεία τις πρώτες μέρες του Μαρτίου είναι τα πλέον αρνητικά της τελευταίας εικοσαετίας και οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν τους κλάδους που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση.

Απολύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή!

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε το εξής: Η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να ανακοινώσει και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε προχθές, δίνοντας ουσιαστικά το "πράσινο φως" σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να "ξεσκαρτάρουν" τους παλαιούς εργαζόμενους που στοιχίζουν ακριβά. Ο κύριος όγκος των απολύσεων αφορά τον κλάδο του τουρισμού και τα ξενοδοχεία. Είναι αυτό που λέγεται ότι... "η κρίση είναι και ευκαιρία" για τον ΣΕΤΕ και τους μεγαλοξενοδόχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», ακόμα και την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα της δήθεν απαγόρευσης των απολύσεων (18.3) οι εργοδότες έσπευσαν να κοινοποιήσουν απολύσεις την ίδια μέρα (!), στη λογική να προλάβουν την επικείμενη έκδοση της ΠΝΠ.

Υπερδιπλασιασμός μέχρι και τον Απρίλιο

Οι απολύσεις δεν πρόκειται να συγκρατηθούν την επόμενη περίοδο και ειδικότερα το διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου, κατά το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι η χώρα θα βρίσκεται επισήμως σε καραντίνα. Με αυτό το δεδομένο οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του μήνα οι απολύσεις θα έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας τις 300.000, πέρα από την αναστολή (μαζικών) προσλήψεων στον τουρισμό, που ξεκινάνε ουσιαστικά από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Επομένως οι χαμένες θέσεις εργασίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες φτάνοντας ίσως και τις 400.000 με 500.00 μέχρι το τέλος Απριλίου.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των μαζικών απολύσεων που έχουμε τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, παραθέτουμε τις απώλειες σε θέσεις εργασίας τον περασμένο Ιανουάριο του 2020, αλλά και τον αντίστοιχο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2019.

Σε δέκα μέρες απολύσεις ενός μήνα

* Τον Ιανουάριο (ο τελευταίος μήνας που έχουμε επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη») οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 177.632 (από 157.141 τον Ιανουάριο του 2019), ενώ οι αποχωρήσεις σε 194.950 (από 177.632 πέρυσι τον Ιανουάριο). Ωστόσο, από τις 194.950 συνολικά αποχωρήσεις, οι 79.496 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 115.454 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου του 2020 έχουμε ουσιαστικά τον ίδιο αριθμό απολύσεων (καταγγελίες συμβάσεων).

* Τον Μάρτιο του 2019 είχαμε την δεύτερη υψηλότερη επίδοση από το 2001 με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 202.157, ενώ οι αποχωρήσεις σε 158.784.

Οι απολύσεις είναι έργο Βρούτση!

Την οδυνηρή εξέλιξη στο μέτωπο της εργασίας παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. "Η αγορά εργασίας διαμέσου του συστήματος ‘Εργάνη’ είναι αποκαρδιωτική τον μήνα Μάρτιο» ανέφερε προσθέτοντας ότι σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο μήνας που διανύουμε έχει μια «τρομακτική εικόνα, η οποία δεν έχει προηγούμενο».

Το μόνο όμως που βρήκε να πει δεν ήταν τίποτα περισσότερο από παραινέσεις και εκκλήσεις στους εργοδότες: "Το μήνυμα που στείλαμε στους επιχειρηματίες και διαμέσου του διαγγέλματος του πρωθυπουργού είναι ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με ευθύνη και να μην επικρατήσει ο πανικός», συμπλήρωσε. Ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα:

* Πόσο θα είχε ανασχεθεί το κύμα απολύσεων, ειδικά για τις επιχειρήσεις που μόνο πρόσκαιρα θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους, αν δεν είχε καταργηθεί ο βάσιμος λόγος απόλυσης από τον ίδιο τον περασμένο Αύγουστο;

* Ποιος θα ελέγξει τώρα τις παραβατικές συμπεριφορές στην αγορά εργασίας με ένα ΣΕΠΕ που, όπως παραδέχονται όλοι, ήδη εδώ και μήνες είχε απλώς διακοσμητικό ρόλο μετά τις άοκνες προσπάθειες του υπουργού Εργασίας να τον υποβαθμίσει μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL