Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Έκτακτα μέτρα εις βάρος της εργασίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκτακτα μέτρα εις βάρος της εργασίας!

Σε εργασιακή "γαλέρα" τείνουν να εξελιχθούν η έκτακτη κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω κορωνοϊού από τις επιχειρήσεις, με τους εργοδότες να σπεύδουν να διαμορφώσουν νέο καθεστώς αμοιβών και συνθηκών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν την καταβολή της μισθοδοσίας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ήδη καταγράφονται δεκάδες καταγγελίες για υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και απολύσεις, κυρίως στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τον επισιτισμό.

Παράλληλα οι εργοδότες, μετά και την ανακοίνωση των μέτρων του υπουργείου Εργασίας, σπεύδουν να αλλάξουν ριζικά τις εργασιακές σχέσεις, καλώντας το προσωπικό να εργαστεί από το σπίτι ή να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή να λάβει άδεια άνευ αποδοχών. Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχθούν μετατροπή των συμβάσεών τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασία, ενώ στον "αέρα" κυριολεκτικά βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι, κυρίως στον τουριστικό κλάδο.

Το κόλπο με την άδεια "ειδικού σκοπού"

Χθες μιλώντας στο Κόκκινο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας Γ. Μυλωνάς, αναφερόμενος την άδεια "ειδικού σκοπού", σημείωσε πως στον ιδιωτικό τομέα ένα μέρος της ειδικής άδειας που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων, και για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική.

Εξήγησε δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι προβληματικό και λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων. "Ο εργαζόμενος που πρέπει να κρατήσει το παιδί του, αφού δεν λειτουργούν τα σχολεία, χρεώνεται από την κανονική του άδεια τη μια μέρα από τις τρεις που θα παίρνει ως ειδικού σκοπού. Γίνεται φανερό ότι όλα τα μέρη δεν είναι ισότιμα (κράτος - εργοδότης εργαζόμενος) και το βάρος αυτό της κανονικής άδειας ή της άδειας άνευ αποδοχών επιβαρύνει τους εργαζόμενους".

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΑ τόνισε ότι εξαπλώνεται σαν επιδημία η εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς υπάρχουν πλέον δεκάδες καταγγελίες για βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων "σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κλείσει και λειτουργούν κανονικά και τους έχει δοθεί και η δυνατότητα να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ για τέσσερις μήνες".

Τέλος σημείωσε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που ζητούν την τηλεργασία για να μπορούν να κρατούν τα παιδιά τους. "Το θέμα είναι αυτό να μην καθιερωθεί, καθώς η τηλεργασία δεν μπορεί να ελεγχθεί, όσον αφορά τόσο τις αμοιβές όσο και τη (δεδομένη) ελαστικότητα του ωραρίου.

Έφη Αχτσιόγλου: Στον "αέρα" οι μισθοί και οι άδειες των εργαζομένων

Μιλώντας χθες στο Open η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα των ημερομισθίων, των αποδοχών και των αδειών πρέπει να διευκρινιστούν, γιατί όλα αυτά είναι στον αέρα και οι εργαζόμενοι θα τα βρουν μπροστά τους. Να τεθούν σαφείς κανόνες ότι δεν μπορεί με την επίκληση της αναστάτωσης να έχουμε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, να μην βρεθούν εργαζόμενοι που το καλοκαίρι θα ανακαλύψουν ότι οι άδειές τους έχουν συμψηφιστεί με αυτές της τωρινής περιόδου».

Η πρώην υπουργός Εργασίας τόνισε παράλληλα ότι "χρειάζεται να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις που κλείνουν ή μειώνεται πολύ ο τζίρος τους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για να μην έχουμε κύμα απολύσεων. Να προστατευθούν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις θεάματος. Να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, "υπάρχουν επιχειρήσεις που μειώνεται δραματικά ο τζίρος τους, επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κρουσμάτων ή δεν δουλεύουν λόγω των περιορισμών. Χρειάζονται σαφείς κανόνες από την πλευρά της Πολιτείας και χρήματα. Πρέπει να είναι σαφές ότι οι αποδοχές των εργαζομένων δεν χάνονται. Έχουμε αναρρωτικές άδειες, άδειες εφόσον υπάρχει κρούσμα στην οικογένεια και στο σπίτι ή όταν κλείνει η επιχείρηση. Οι αποδοχές πρέπει να καταβάλλονται κανονικά, να γίνει σαφές αυτό από το υπουργείο Εργασίας" τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Προεδρείο κολλητών στη ΓΣΕΕ

Με αποκλεισμό της παράταξης της Αριστεράς ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ συγκροτήθηκε και τυπικά χθες το προεδρείο της ΓΣΕΕ που προέκυψε από το 37ο συνέδριο - "φάρσα".

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Ν. Φωτόπουλος, "χθες διέπραξαν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της ενότητας και της συνοχής του συνδικαλιστικού κινήματος. Διέπραξαν πραξικόπημα. Προκειμένου να αποκλείσουν από το προεδρείο το ψηφοδέλτιο ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ, το οποίο ήρθε τέταρτο στις αρχαιρεσίες, με απύθμενο θράσος, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες εγκατέλειψαν την πάγια τακτική της συγκρότησης του προεδρείου στη θέση του αντιπροσωπευτικού αναλογικού και επέλεξαν τη συγκρότηση στη βάση των κολλητών! Πρώτα στην Εκτελεστική Επιτροπή (με ψήφο από τη Δεξιά) και στη συνέχεια στο προεδρείο (με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ) αλλά και του επικεφαλής του πέμπτου ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Θ. Βασιλόπουλο!

Με βάση αυτή την εξέλιξη ρωτάμε τους υπόλοιπους συντρόφους του ψηφοδελτίου του Βασιλόπουλου: Συμφωνούν με τον αποκλεισμό μας; Είναι στάση αριστερών συνδικαλιστών, έχει καμία σχέση με τα ιδανικά, με τις αξίες και τις αρχές αριστερών μαχητών, όχι μόνο το να σιωπούν στον αποκλεισμό των άλλων συντρόφων τους, αλλά και να συμμετέχουν, ψηφίζοντας μάλιστα υποψήφιο της ΔΑΚΕ; Ποια είναι η προγραμματική συμφωνία με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ή ποια είναι τα ανταλλάγματα που έδωσε ο Βασιλόπουλος ώστε και να τον εκλέξουν στην Εκτελεστική Επιτροπή αλλά και στο προεδρείο;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL