Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Απροστάτευτοι οι μισθοί, αλωνίζουν οι εργοδότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απροστάτευτοι οι μισθοί, αλωνίζουν οι εργοδότες

Εντελώς απροετοίμαστο επιβεβαιώθηκε ότι είναι το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις και την εργασία κατά τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση με τους "κοινωνικούς εταίρους" (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, έμποροι κ.λπ.).

Η μόνη ουσιαστική... πρόνοια του υπουργείου είναι να σταματήσουν ουσιαστικά οι έλεγχοι των επιχειρήσεων για το προσωπικό και το ωράριο εργασίας (αναστολή της ενημέρωσης μέσω "Εργάνης") κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι σε κάθε είδους αυθαιρεσία, ενώ ακόμα χειρότερα, όπως επιβεβαιώθηκε χθες, οι μισθοί των εργαζομένων δεν διασφαλίζονται στην περίπτωση απουσίας του εργαζόμενου από την εργασία του για οποιοδήποτε λόγο.

"Ζητήσαμε να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση, να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ' υπερβολή', τόνισε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών οι οποίοι υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν συμψηφισμό των ημερών της κανονικής τους άδειας με τις ημέρες προληπτικής απουσίας από την εργασία τους.

Επίδομα κωλύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ ζήτησε να καταβληθεί στους εργαζόμενους που χωρίς να ευθύνονται κλείνουν οι επιχειρήσεις, για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, "επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος", ύψους 718 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα ζητήθηκε το εν λόγω επίδομα, που προβλέπεται από τον νόμο, να καταβληθεί για όσες ημέρες θα είναι κλειστούν μια επιχείρηση, εξαιτίας κορωνοϊού, λόγω κυβερνητικής απόφασης. Πάντως η συγκεκριμένη πρόταση διευκολύνει και το υπουργείο Εργασίας, καθώς η καταβολή του επιδόματος έρχεται (προς το παρόν) να αντισταθμίσει την απουσία προστασίας των αποδοχών του εργαζόμενου, αφού η κυβερνητική πρόταση για κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλει τον μισθό στους εργαζόμενους!

"Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού. Με αυτές τις σκέψεις κάναμε διάφορες προτάσεις στο υπουργείο, που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων, και βεβαίως είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας:

"Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας, που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της δεκαετούς κρίσης, να βρει ένα τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή".

Νέα δέσμη μέτρων

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τόνισε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς θα αξιοποιηθούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου -εφόσον απαιτηθεί- να εφαρμοστεί σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης και στο Δημόσιο.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ της ευέλικτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες τους (σ.σ.: χρήση του διευθυντικού δικαιώματος), ενώ τα συνδικάτα ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο της υγείας του προσωπικού όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL