Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Συνήγορος του Πολίτη: Εθνική σύνταξη σε όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνήγορος του Πολίτη: Εθνική σύνταξη σε όλους

Να προχωρήσει στην παροχή πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια διαμονής στη χώρα συστήνει ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα και τη σχετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία μειώνεται έως και 80% η εθνική σύνταξη για αλλοδαπούς και όσους δεν διαμένουν στη χώρα μας τουλάχιστον 40 έτη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με την παρέμβασή του υποστηρίζει τη χορήγηση εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια διαμονής στη χώρα και αυτό αφορά: α) αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα, β) Έλληνες που διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό, γ) ομογενείς και δ) ανασφάλιστους υπερηλίκους που σήμερα λαμβάνουν αρκετά μειωμένο ποσό εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη η χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης αφορά όλους τους πολίτες που βρίσκονται εντός της Ε.Ε., αλλά και πολίτες άλλων χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση, τονίζοντας ότι η μη καταβολή της "συνιστά διάκριση λόγω ιθαγένειας, αλλά και κατάφωρο περιορισμό του εισοδήματος από συντάξεις".

Όπως εκτιμούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους Έλληνες και αλλοδαπούς, ωστόσο η άμεση υλοποίησή της από τώρα και στο εξής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει "βόμβα"στα θεμέλια του προϋπολογισμού.

Στην επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι εξέτασε αναφορές πολιτών, κατά κύριο λόγο Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη μη χορήγηση της εθνικής σύνταξης ή τη μείωση της εθνικής σύνταξης που τους χορηγήθηκε από τον ΕΦΚΑ, λόγω της μη συμπλήρωσης των προϋποθέσεων διαμονής στην Ελλάδα... αλλά και αναφορές ανασφάλιστων πολιτών σχετικά με τη μη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ή την μείωση του ποσού του επιδόματος που τους χορηγήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, με την ίδια αιτιολογία...

Διαφορετική μεταχείριση

Στην επιστολή σημειώνεται ότι "η εφαρμογή του διττού αυτού κριτηρίου μείωσης της εθνικής σύνταξης (βάσει διάρκειας ασφάλισης και, σωρευτικά, βάσει ετών διαμονής) οδηγεί σε διαφορετική μεταχείριση μεταξύ προσώπων τα οποία έχουν καταβάλει εισφορές για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης με μόνο κριτήριο διαφοροποίησης τον χρόνο διαμονής στη χώρα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει με παραδείγματα: Ασφαλισμένος ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 20 έτη ασφάλισης και δεν έχει ποτέ ασκήσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας θα λάβει πλήρη την εθνική σύνταξη (384 ευρώ), σε αντίθεση με άλλον ασφαλισμένο ο οποίος έχει επίσης πραγματοποιήσει 20 έτη ασφάλισης, αλλά δεν είχε διαμείνει 40 έτη στην Ελλάδα κατά την περίοδο αναφοράς του άρθρου 7 παρ. 2 του Ν. 4387/2016, αλλά π.χ. μόνον 25, ο οποίος θα λάβει τα 25/40 των 384 ευρώ, δηλαδή 240 ευρώ.

Επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι "οι διατάξεις των κανονισμών περί συντονισμού συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας πρέπει να ερμηνεύονται υπό το φως του στόχου των διατάξεων της συνθήκης που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των διακινούμενων εργαζομένων".

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπουν:

1. Το δικαίωμα καταβολής εθνικής σύνταξης στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη και εφόσον συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η παρέμβαση αυτή τροποποιεί τον σχετικό νόμο που προέβλεπε περικοπή τμήματος της εθνικής σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα.

2. Την καταβολή του επιδόματος ανασφάλιστου υπερηλίκου σε όλους τους ομογενείς χωρίς κριτήρια για τη διαμονή στην Ελλάδα.

Τέλος να σημειωθεί ότι ειδικά για την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας υπάρχουν ήδη βελτιωμένοι όροι καταβολής του επιδόματος, αλλά η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL