Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Νέο ασφαλιστικό: / Νέο ασφαλιστικό: Βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο ασφαλιστικό: / Νέο ασφαλιστικό: Βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

«Η κυβέρνηση προβαίνει σε μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» τόσο στις συντάξεις, όσο και στις εισφορές τόνισε σχετικά με το νέο ασφαλιστικό η Έ. Αχτσιόγλου.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ίδια η αναλογιστική μελέτη, την οποία με ένα από τα γνωστά του σόου παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των συντάξεων για την πολύ μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων. Παράλληλα η πλειονότητα των εκπροσώπων των φορέων κατά τη σχετική ακρόαση επέκρινε την απουσία αυξήσεων στις συντάξεις.

Η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η αναλογιστική μελέτη που η κυβέρνηση κατέθεσε μαζί με το νομοσχέδιο αποδομεί τον ισχυρισμό της ότι είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εδώ και χρόνια που δεν κόβει, αλλά, αντίθετα, αυξάνει συντάξεις. Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης η μέση ετήσια σύνταξη μειώνεται ήδη από φέτος και μέχρι το 2040 λόγω των προβλέψεων του νομοσχεδίου.

«Σύνδρομο Χρυσοχοΐδη» για τη 13η σύνταξη

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς και στις δηλώσεις πολλών στελεχών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και του εισηγητή της Βασίλη Οικονόμου, με τις οποίες δεσμεύονταν ότι θα διατηρήσουν τη 13η σύνταξη που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σχολίασε ότι τα στελέχη της Ν.Δ. πάσχουν από το «σύνδρομο Χρυσοχοΐδη» και δεν θυμούνται ότι είχαν ψηφίσει υπέρ της 13ης σύνταξης που σήμερα χαρακτηρίζουν ως «ανύπαρκτη».

Τιμωρητική η ρύθμιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Επιπλέον χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους «βαθιά τιμωρητική», καθώς «ό,τι δίνει με το ένα χέρι το παίρνει με το άλλο». Παρατήρησε ότι η περικοπή της σύνταξης είναι μεν μικρότερη, αλλά οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν προσαύξηση σύνταξης λόγω της εργασίας τους. Παράλληλα επέκρινε έντονα τη δυνατότητα συνταξιούχοι να απασχολούνται ως μετακλητοί υπάλληλοι υπουργών μιλώντας για «σοβαρό θέμα διαφάνειας».

Ο Γ. Βρούτσης υπερασπίστηκε με πάθος την ρύθμιση, ενώ φάνηκε ότι τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» για το ζήτημα τον ενοχλούν ακόμα.

Επίθεση Βρούτση στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Κατά την ακρόαση των φορέων, ο υπουργός επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, που μίλησε για τα ανησυχητικά ποσοστά της ανεργίας. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους ανέργους αμφισβητούν το αφήγημα της κυβέρνησης περί αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Ο Γ. Βρούτσης μίλησε για «κομματική τοποθέτηση» και προσπάθεια δημιουργίας «εντυπώσεων» υποστηρίζοντας ότι μόνο τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν αξιοπιστία.

Κατά του νομοσχεδίου τα συνδικάτα και οι συνταξιούχοι

Κατά την ακρόαση των φορέων, τόσο οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων όσο κι οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επέκριναν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την κυβέρνηση για τη μη εκπλήρωση των προεκλογικών της υποσχέσεων για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αύξηση των συντάξεων. Ακόμα και φιλικοί προς την κυβέρνηση φορείς, όπως ο ΣΕΒ, αμφισβήτησαν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί κάποιου είδους συνολική μεταρρύθμιση.

Ο Γ. Βρούτσης περιορίστηκε να υποστηρίξει απολογητικά προς τους συνταξιούχους ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει άλλες αυξήσεις στις συντάξεις.

Θετικοί οι επαγγελματίες, επιφυλάξεις από τη ΓΣΕΒΕΕ

Αντίθετα η πλειονότητα των επαγγελματικών φορέων χαιρέτισε την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα. Η ΓΣΕΒΕΕ όμως εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα πολλών επαγγελματιών να αντεπεξέλθουν στις νέες αυξημένες εισφορές, δεδομένου ότι η εικόνα της αγοράς δεν δείχνει μία οικονομία που έχει ξεπεράσει την κρίση.

Κατά της αποσύνδεσης εισφορών και εισοδήματος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Την ίδια ώρα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επέκρινε την αποσύνδεση των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος, καθώς «επανεισάγει την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους». Το Γραφείο σημείωσε ότι αυτή η εύνοια είναι μια από τις βασικές αιτίες για τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αυταπασχόλησης στην χώρα μας «με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και στα δημόσια έσοδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL