Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Π. Κορφιάτης για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ: Το Υπουργείο Εργασίας κοστολογεί την εργατική νομοθεσία φθηνότερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Κορφιάτης για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ: Το Υπουργείο Εργασίας κοστολογεί την εργατική νομοθεσία φθηνότερα

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Παναγιώτη Κορφιάτη:

Η υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ είναι από τα πράγματα που θα τα προσέξουν ελάχιστοι αλλά θα επηρεάσουν την ζωή παρά πολλών.

Το υπουργείο εργασίας με μια κίνηση έκανε τέσσερα πολυ απλά πράγματα:

1) Μείωσε το ύψος των προστίμων, αν και μάλλον η λέξη μείωση είναι ευφημισμός μπροστά στο γεγονός οτι η αδηλωτη υπερωρία τιμωρούνταν με πρόστιμο 15.000 ανά εργαζόμενο και τώρα απλά με 1.000 ευρώ.

2) Έκανε πράξη το αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων να καταργηθεί στην ουσία η αναλογικότητα στο ύψος των προστίμων σε σχέση με το πόσους εργαζόμενους έχει η επιχείρηση συνολικά.

3) Οι ποινές στις συστηματικά παραβατικές επιχειρήσεις γίνονται χάδι σε σχέση με το μέχρι τώρα ισχύων πλαίσιο (από τον διπλασιασμό πάμε σε προσαυξήσεις του 10 και 15%).

4) Κάνει το απαράδεκτο για ελεγκτικό μηχανισμό πράγμα να δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη, βάζοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στο νέο και ευνοϊκότερο για τους παραβατικούς εργοδότες καθεστώς.

Γιατί έχουν όλα αυτά σημασία;

Γιατί μικρότερα πρόστιμα σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επικερδές για τους παραβατικούς εργοδότες να συνεχίσουν να μην εφαρμόζουν τα στοιχειώδη. Ξέρουν πλέον ότι και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας κοστολογεί την εργατική νομοθεσία φθηνότερα.

Είναι φυσικό όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να ενεργοποιήσει το ΣΕΠΕ και να βάλει στο στόχαστρο επιχειρήσεις που πριν ήταν στο απυρόβλητο όπως ήταν οι τράπεζες αυτό να ενοχλήσει.

Αυτό που δεν θα ήταν φυσικό σε μια κανονική χώρα είναι να βρεθεί υπουργός εργασίας που θα κάνει νόμο το δίκαιο των εργοδοτών και μάλιστα των παραβατικών.

Υγ: Τον Ιούλιο του 2018 όπως είναι γνωστό το ΣΕΠΕ επιβάλλει πρόστιμο 1.635.000 στην τράπεζα Πειραιώς για αδηλωτες υπερωρίες. Τον Ιούλιο του 2020 το πρόστιμο θα ήταν 109.000 ευρώ. Τα δεδομένα λοιπόν μιλάνε από μόνα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL