Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αλ. Χαρίτσης: Εξαπάτησαν ελεύθερους επαγγελματίες και μεσαία στρώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Εξαπάτησαν ελεύθερους επαγγελματίες και μεσαία στρώματα

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τα μεσαία στρώματα και πολύ γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις μεθοδεύσεις της. Αφού σπεκουλάρισε προεκλογικά για να υφαρπάξει την ψήφο τους, η Ν.Δ., ως κυβέρνηση πλέον, συνεχίζει τον εμπαιγμό προς τα μεσαία στρώματα επιφυλάσσοντάς τους επιβαρύνσεις αντί για ελαφρύνσεις".

Αυτό επισημαίνει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεγάλες επιβαρύνσεις που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους.

“Μετά το κουτσούρεμα του κοινωνικού μερίσματος και την εξαγγελθείσα, από τον υφυπουργό κ. Μηταράκη, κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται για νέες περικοπές, αυτή τη φορά στους ελεύθερους επαγγελματίες" σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης προσθέτοντας πως "η σχεδιαζόμενη επαναφορά των κλάσεων θα φέρει σημαντικές επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους".

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντας τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν σήμερα (με το ασφαλιστικό σύστημα που καθιερώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) με τις νέες εισφορές που προκύπτουν από την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων, τονίζει: “Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες πλήρωναν κατώτατη εισφορά 175 ευρώ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο σχεδιασμός της είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν τουλάχιστον 210 ευρώ. Αύξηση δηλαδή 20%”.

Επιβαρύνονται δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδήματα

Σύμφωνα με τους πίνακες που παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το μικρότερο εισόδημα: Συγκεκριμένα ελεύθερος επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα από 7.800 ευρώ, που πληρώνει σήμερα μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές 175 ευρώ, θα ενταχθεί στην εισαγωγική κλάση, που ξεκινάει από μηνιαία εισφορά 210 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει ετήσια επιβάρυνση 420 ευρώ.

Με 9.550 ευρώ ετήσιο εισόδημα (σήμερα πληρώνει εισφορά 185 ευρώ) θα έχει ετήσια επιβάρυνση 299 ευρώ, ενώ με εισόδημα 12.000 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση πέφτει στα 86 ευρώ. Όπως επίσης είναι προφανές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλα εισοδήματα από 25.000 έως 50.000 ευρώ (περίπου το 13% με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα) θα έχουν μεγάλες μειώσεις εισφορών, ακόμα και αν επιλέξουν υψηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL