Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μαζικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς!

Σφοδρές συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η χθεσινή πρωτοφανής και προκλητικά εκδικητική, όπως αποδεικνύεται, απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε 24 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την τράπεζα και να ενταχθούν στη σουηδική εισπρακτική εταιρεία «Intrum».

Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, που γνωστοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, αν και αναμενόμενη με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα, λόγω των πρωτοφανών πιέσεων που ασκούσε τους τελευταίους μήνες η Τράπεζα στους υπό μετάθεση υπαλλήλους, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στα συνδικάτα, με την ΟΤΟΕ να την χαρακτηρίζει "αιτία πολέμου". Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, από την πλευρά του, καλεί σήμερα το πρωί σε αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της Τρ. Πειραιώς επί της οδού Αμερικής.

Η χθεσινή απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Χρ. Μεγάλου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της πρόσφατης (25 Ιουλίου 2019) συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και τον Σύλλογο Εργαζομένων, η οποία προέβλεπε οικειοθελείς (και μόνο) μεταθέσεις υπαλλήλων της Τράπεζας στην «Intrum».

Να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 1.200 υπαλλήλους της Τράπεζας που τους ζητήθηκε η μετακίνηση στην «Intrum» τουλάχιστον 350 αρνήθηκαν, με την Πειραιώς να ασκεί σε καθημερινή βάση αφόρητες πιέσεις, να τους θέτει σε αναγκαστική άδεια και να επιστρατεύει σε αρκετές περιπτώσεις πρακτικές εκδικητικών μεταθέσεων στην επαρχία.

Έφη Αχτσιόγλου: Εκδικητικές απολύσεις με την κάλυψη του κ. Βρούτση

Την ανάκληση των 24 απολύσεων ζήτησε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας τη σιωπηρή στάση του υπουργείου Εργασίας "που ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία".

"Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σήμερα σε απολύσεις 24 εργαζομένων της που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οι εκδικητικές απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική.

Προ μηνών αναδείξαμε τη σοβαρότητα του θέματος επιμένοντας τόσο σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ότι η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων.

Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγήν ιχθύος. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία. Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του έστω και τώρα για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης - εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων", τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΤΟΕ: Αιτία πολέμου

Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, αποτελεί αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και επιπτώσεις».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ΟΤΟΕ και με δεδομένη την άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε και τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, η Ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει -και δεν υπάρχει- πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης.

«Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις» προσθέτει η ΟΤΟΕ και προαναγγέλλει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, από τα οποία θα ζητήσει να τοποθετηθούν επί του ζητήματος, καθώς και «πόλεμο με κάθε μέσο».

Γ. Μυλωνάς: Να χαίρεται η κυβέρνηση την κανονικότητα των απολύσεων

Σε δήλωσή του στην "Αυγή" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, σημειώνει:

"Η Τράπεζα Πειραιώς εκδικητικά απολύει 24 υπαλλήλους. Η Τράπεζα που ανακεφαλαιποιήθηκε τόσες φορές από τον ελληνικό λαό, που εξαγόρασε επτά τράπεζες τα χρόνια των Μνημονίων, που δεν τόλμησε να απολύσει ούτε έναν τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων, το τολμά τώρα! Τι και αν προσλαμβάνει νέο προσωπικό, τι κι αν τα καταστήματά της υπολειτουργούν, ο κ. Μεγάλου απολύει κόσμο και αθετεί την υπογραφή του από την πρόσφατη συμφωνία ΟΤΟΕ - Τράπεζας Πειραιώς. Να χαίρεται η κυβέρνηση την κανονικότητά της. Πρώτες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων στην ιστορία και ειδικά τώρα που έρχεται η ανάπτυξη".

Απεργία μέχρι την Παρασκευή από τους "ενοικιαζόμενους" της Εθνικής

Κλιμάκωση με νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην Εθνική Τράπεζα μέχρι και την Παρασκευή 612 αποφάσισε ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) αντιδρώντας στις 15 απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζόμενων οι οποίοι εργάζονται στην Εθνική Τράπεζα μέσω της εταιρείας ICAP Outsourcing Solutions.

Χθες ωστόσο κατά της απεργίας κινήθηκε η ICAP Outsourcing Solutions ζητώντας να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική με βασικό επιχείρημα ότι δεν κηρύχθηκε από το επιχειρησιακό σωματείο (των εργαζομένων στην ICAP), αλλά από το σωματείο των ενοικιαζόμενων του τραπεζικού κλάδου, τον Σύλλογο Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Σύμφωνα ωστόσο με τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδ. Νεφελούδη, το περασμένο διάστημα οι εκπρόσωποι της εν λόγω εταιρείας δεν είχαν καμία ένσταση όταν απέναντί τους σε τριμερείς συναντήσεις καθόταν ο ΣΥΔΑΠΤΤ και όχι το επιχειρησιακό σωματείο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί μαζικές απολύσεις περισσότερων από 15 «ενοικιαζόμενων» τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στην Εθνική Τράπεζα μέσω της εταιρείας ICAP Outsourcing Solutions.

Ο ΣΥΔΑΠΤΤ ζητεί την ακύρωση των απολύσεων, την επαναφορά των ενοικιαζόμενων που απολύθηκαν στην εργασία τους και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Ακόμα ζητεί ην έναρξη διαλόγου με την ΕΤΕ για την ένταξη των ενοικιαζόμενων στο τακτικό προσωπικό και ελεύθερη ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL