Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κυβερνητικός τραγέλαφος και οφειλές 12 δισ. σε ιδιωτικά funds
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικός τραγέλαφος και οφειλές 12 δισ. σε ιδιωτικά funds

Ο κυβερνητικός τραγέλαφος και οι "κόντρες" μεταξύ υπουργών και υφυπουργών έπιασαν "ταβάνι" χθες με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να διαψεύδει σε χρόνο μηδέν τον υφυπουργό αρμόδιο για το ασφαλιστικό Νότη Μηταράκη για πώληση σε funds οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 12 δισ. ευρώ.

Προηγήθηκε αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση οφειλών ύψους αρκετών δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μετρητά, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα προκάλεσε κυριολεκτικά πανικό και την άμεση διάψευση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση: "Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα" ανέφερε.

Σύμφωνα ωστόσο με το Reuters: "Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, επιδιώκει να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και να επιλύσει ακανθώδη προβλήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων και των προβληματικών δανείων που κατακλύζουν τον τραπεζικό τομέα. Αναζητά επίσης τρόπους να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για να το καταστήσει πιο βιώσιμο" ανέφερε το διεθνές πρακτορείο προσθέτοντας τη δήλωση του κυβερνητικού αξιωματούχου:

«Υπάρχει η στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα προηγούμενα χρόνια»... Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο, του οποίου ηγείται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, έχει στόχο την πώληση ενός πρώτου πακέτου 12 δισ. ευρώ από συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία των ασφαλιστικών ταμείων.

Η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση, γιατί η έκδοση καλυμμένων χρεογράφων μπορεί να θεωρηθεί δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια από την Eurostat. Αντίθετα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πουλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει προκαταβολική πληρωμή σε ρευστό και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαμοιρασμού των κερδών από το όποιο ποσό ανακτηθεί.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα θέτει ως ημερομηνία εκκίνησης την 31η Δεκεμβρίου του 2014, το οποίο σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να πουλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν συσσωρευτεί έως τότε. Θα επικεντρωθεί σε χρωστούμενα ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων ή οφειλές που έχουν ρυθμιστεί.

«Είναι ένας τρόπος να λάβουμε άμεσα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε τη δυνατότητά μας να επικεντρωθούμε στη συλλογή των πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών» σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να έχει οργανώσει την όλη διαδικασία, ως το τέλος του έτους και να προχωρήσει με προπαρασκευαστικές εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Έφη Αχτσιόγλου: "Παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων"

"Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. Ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.

Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά καθόλου σοβαρή" τόνισε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL