Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Απειλές από την Τράπεζα Πειραιώς - "Σφυρίζουν" αδιάφορα υπ. Εργασίας και ΣΕΠΕ. * "Κενό γράμμα" αποδεικνύεται η συμφωνία με την ΟΤΟΕ / Συνεχίζονται οι εκβιασμοί σε όσους δεν δέχονται τη μετάθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλές από την Τράπεζα Πειραιώς - "Σφυρίζουν" αδιάφορα υπ. Εργασίας και ΣΕΠΕ. * "Κενό γράμμα" αποδεικνύεται η συμφωνία με την ΟΤΟΕ / Συνεχίζονται οι εκβιασμοί σε όσους δεν δέχονται τη μετάθεση

Η εκβιαστική τακτική της Τράπεζας Πειραιώς και οι απειλές για απολύσεις σε όσους εργαζόμενους (περίπου 350) δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί τη μετάθεσή τους στην εισπρακτική εταιρεία, την «Intrum» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ταυτόχρονα, οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των σωματείων τους δεν φαίνεται να συγκινούν το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα ουσιαστικά καταπατά με κάθε ευκαιρία και την έγγραφη συμφωνία (και με εγγυητή και την ΟΤΟΕ) για εθελοντική ένταξη στην εισπρακτική εταιρεία όσων εργαζομένων το επιθυμούν.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που δεν αποδέχονται την "οικειοθελή μετάθεση" υπό την απειλή της "οικειοθελούς απόλυσής" τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Όπως ανέφερε στην «Εποχή» ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), «350 εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν εκτός εργασίας για 7η εβδομάδα. Το αμάρτημά τους; Αρνήθηκαν, παρά τις απειλές και τις αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις της διοίκησης, να εγκαταλείψουν την τράπεζα για να εργαστούν σε σουηδική εισπρακτική εταιρεία, δίνοντας εδώ και δέκα μήνες έναν υπερήφανο αγώνα με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η διαχείριση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών φεύγει από την Τράπεζα Πειραιώς και την αναλαμβάνει η νέα εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δανειολήπτες. Οι εργαζόμενοι, με πολυετή πείρα και εξειδίκευση, αντιμετωπίζουν πλέον την εκδικητική σε βάρος τους μεταχείριση».

Εκδικητικές μεταθέσεις ή απολύσεις

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ) της Τρ. Πειραιώς κοινοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ανυπόγραφη επιστολή στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις... «εναλλακτικές δυνατότητες», στις οποίες περιλαμβάνονται:

* «Μετακίνηση σε κατάστημα εκτός τόπου διαμονής (κραυγαλέες οι περιπτώσεις συναδέλφων, π.χ. από Αττική που καλούνται να εργαστούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες και αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη, που καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη).

* Πρόσληψη από τη θυγατρική εταιρεία Piraeus Direct Solutions (με απεμπόληση της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου, εργασία με βάρδιες και Σαββατοκύριακα).

* Ένταξη σε πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου".

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους δανειζόμενους

Να σημειωθεί ότι με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι η Τράπεζα Πειραιώς, με βάση την έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ της 25/7/19, είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους της Πειραιώς, που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού στην τρίτη εταιρεία (“Intrum) όταν αυτή λήξει.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση, το κόστος διατήρησης των εργαζομένων της Πειραιώς δεν είναι τόσο μεγάλο, με το δεδομένο ότι θα καταστούν αναγκαίοι για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών, που αναμένεται στον τραπεζικό τομέα το 2020. Έτσι, καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί «να απαιτήσουν από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την αυστηρή και ουσιαστική τήρηση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την ΟΤΟΕ για τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων των υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν από την τράπεζα (RBU) και την αποφυγή οποιασδήποτε ψυχολογικής πίεσης στους εργαζόμενους, προκειμένου να τους αναγκάσουν σε υποχρεωτική μετακίνησή τους στην νέα εταιρεία ή σε παραίτηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL