Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ: / Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ: "Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για την κοινωνία και το περιβάλλον"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ: / Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ: "Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για την κοινωνία και το περιβάλλον"

Διεξάγονται σήμερα οι εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον μεγαλύτερο συλλογικό φορέα των μηχανικών στη χώρα. Σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για το ΤΕΕ επεκτάθηκε και στα έδρανα της Βουλής κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη, οι μηχανικοί της χώρας καλούνται να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου. Αποτελεί ερώτημα ωστόσο η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία δεδομένου ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αυτή δεν ήταν πάνω από 35% σε ένα Επιμελητήριο με πάνω από 100.000 μέλη.

Είναι εμφανές ότι τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των μηχανικών έχει γυρίσει την πλάτη στο ΤΕΕ. Με ευθύνη των διοικήσεων των τελευταίων χρόνων, οι οποίες πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, το ΤΕΕ οδηγήθηκε σε μια πορεία συρρίκνωσης. Ακυρώθηκε ο ρόλος του ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, κυριάρχησε το δόγμα «όλα να ρυθμιστούν από την αγορά» και σε τελική ανάλυση από μερικές μεγάλες εταιρείες και τα λόμπι τους. Και το μόνο που αναπτύχθηκε ήταν πελατειακές σχέσεις. Εντέλει, το ΤΕΕ λειτουργούσε χωρίς σχέδιο και οφέλη τόσο για την πλειονότητα της κοινωνίας όσο και των μηχανικών.

Στις εκλογές αυτές συμμετέχει και η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ». Μια πρωτοβουλία που κατάφερε να ενώσει μηχανικούς από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και την Οικολογία με πολλούς άλλους ανένταχτους προοδευτικούς και δημοκρατικούς μηχανικούς, με στόχο ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο, το οποίο θα συγκρουστεί με τις παθογένειες προκειμένου να αλλάξει κατεύθυνση το ΤΕΕ.

«Startup TEE» - Σχέδιο για ένα διαφορετικό ΤΕΕ

Με σύνθημα «Startup TEE» και με ένα σχέδιο για ένα διαφορετικό ΤΕΕ. «Χρήσιμο» στους μηχανικούς αλλά και στην κοινωνία, που θα λειτουργεί πραγματικά ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας για όλα τα τεχνικά θέματα. Με θεσμικές πρωτοβουλίες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την κλιματική αλλαγή, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, ένας σύγχρονος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός για μεγάλα και ζωτικής σημασίας έργα και πολλές άλλες τομές που αφορούν κρίσιμα τεχνικά θέματα. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να λειτουργεί και ως «σύμβουλος» για κάθε μηχανικό στη χώρα. Με τη δημιουργία τεχνικών οδηγιών και με δράσεις για την επιμόρφωση και την ενημέρωση των μηχανικών, μέσα από συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια και φορείς του Δημοσίου, με τη λήψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των όρων άσκησης του επαγγέλματος, την κωδικοποίηση της τεχνικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, τη στήριξη των νέων, τη ριζική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Γιατί εντέλει το ΤΕΕ πρέπει να έχει λόγο και να λαμβάνει καίριες πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα του μηχανικού, ακόμα κι αν έρχεται σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές ή άλλα συμφέροντα.

Από το brain drain στο brain gain

Τα χρόνια της κρίσης πολλοί ήταν οι νέοι επιστήμονες που οδηγήθηκαν στη φυγή από τη χώρα για να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών. Το ΤΕΕ δεν μπορεί να αδιαφορεί για την κατάσταση αυτή. Οφείλει να πρωτοστατήσει στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μηχανικών μέσα από προγράμματα νέων θέσεων εργασίας για μηχανικούς, με έμφαση την καινοτομία. Να συγκροτήσει άμεσα ειδικό σχέδιο εστιασμένο στη νέα γενιά, που θα αποσκοπεί στην επαγγελματική διασύνδεση και υποστήριξη των νέων, καθώς και στη δημιουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και ανανεωμένων τεχνικών και επαγγελματικών οδηγών. Μόνο έτσι θα μπορέσει επιτέλους να επιστρέψει στη χώρα η πληθώρα των νέων επιστημόνων και μπορεί να γίνει πράξη το brain gain.

Στον απόηχο της λήξης των Μνημονίων, το στοίχημα είναι ο χαρακτήρας και ο ρόλος του ΤΕΕ την επόμενη μέρα. Αν θα στοχεύει σε μια ανάπτυξη για λίγους, χωρίς σχέδιο, ή σε μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη με οφέλη για την πλειονότητα της κοινωνίας. Αν η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος θα θεωρούνται ουσιώδες ζήτημα ή απλά εμπόδιο στην νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη. Αν το επάγγελμα του μηχανικού θα ασκείται με όρους αξιοπρέπειας ή με όσα επιτάσσει η ελεύθερη αγορά.

Σ’ αυτά τα διλήμματα η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» παίρνει θέση αποτελούμενη από ενεργούς μηχανικούς που αγωνιούν για το επάγγελμα, την επιστήμη, την κοινωνία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Μηχανικούς οι οποίοι συνεργάζονται σε ένα προοδευτικό μέτωπο, προκειμένου να γίνει το ΤΕΕ ξανά συνοδοιπόρος στην καθημερινότητα του μηχανικού και πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, με το κύρος και τη βαρύτητα που του αναλογεί.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα γίνει πράξη χωρίς τη μαζική συμμετοχή των μηχανικών στις σημερινές εκλογές, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα στη νεοφιλελεύθερη διοίκηση του ΤΕΕ και στον πρόεδρό του, που τόσα χρονιά σταδιακά υποβαθμίζουν τον ρόλο του ΤΕΕ, συγκεντρώνουν εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα, λειτουργούν με προσωπικούς σχεδιασμούς αδιαφορώντας για τις συλλογικές αποφάσεις, με πελατειακές λογικές και αδιαφανή κριτήρια. Και όλα αυτά με την ενορχήστρωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το θέμα είναι πόσο ακόμα θα τους το επιτρέπουμε.

Οι εκλογές λοιπόν αποτελούν το πρώτο βήμα, δεν πρέπει να περάσουν ανεκμετάλλευτες!

* Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΤΕΕ ανεξάρτητα από τις οφειλές τους. Οι εκλογές διεξάγονται πανελλαδικά στα μέρη που έχουν οριστεί, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 7 π.μ. Στην Αττική οι εκλογές διεξάγονται στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL