Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Μαζεύουν" την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής

"Το Ασφαλιστικό Σύστημα θα παραμείνει ως έχει", υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης στη συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

"Το εφάπαξ δεν θα καταργηθεί" υποσχέθηκε στην ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, που συναντήθηκε προχθές με την Ε.Ε. της διοίκησης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για πρώτη φορά υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης! Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συγκεκριμένη διατύπωση από τον υπουργό παρουσία των συνδικαλιστών ερμηνεύεται ως αλλαγή κατεύθυνσης της κυβερνητικής παρέμβασης στο ασφαλιστικό μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η επικουρική αποτελεί μέρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, ενώ "το κράτος έχει εγγυητική ευθύνη και σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση", κάτι που θεωρείται αξεπέραστο εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής με την ένταξη ασφαλιστικών εταιρειών και συμβούλων στο ΕΤΕΑΕΠ, όπως είναι το σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας συνοψίζονται ως εξής:

* Υπεραμύνθηκε του «αναπτυξιακού» νόμου και των ρυθμίσεων που αυτός προβλέπει για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Δήλωσε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Θεωρεί δε ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» είναι ωφέλιμος για τη χώρα.

* Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί επιλογή του σωματείου. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του, ως προς αυτό, είναι συνεπείς, αφού το 2018, στη Βουλή, είχαν ψηφίσει τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. που καθιέρωνε το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων.

* Απαντώντας στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση -όπως προεκλογικά έλεγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας στις συναντήσεις του με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία- ο Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει ως έχει. Δήλωσε δε ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, καθολική και υποχρεωτική, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ.

Τέλος, όσον αφορά άλλη προεκλογική θέση της Ν.Δ. για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, που ήταν προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις -τέλος του έτους, αρχές του νέου- με τις οποίες το υπουργείο θα συμμορφώνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις