Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ): / Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ): Κυβέρνηση - ΣΕΒ επιβάλλουν νέο Μνημόνιο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ): / Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ): Κυβέρνηση - ΣΕΒ επιβάλλουν νέο Μνημόνιο!

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης "συνιστά ένα νέο αντεργατικό Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί τον 'τρίτο γύρο' και πάει τους εργαζόμενους πίσω από όλα τα προηγούμενα Μνημόνια μαζί" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ/ΓΣΕΕ) καλώντας τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα σωματεία να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την ερχόμενη Τρίτη.

"Το συμμαχικό μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ προωθεί ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα, που με ακραίο ρεβανσιστικό και εκδικητικό τρόπο καταργεί τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών τον Αύγουστο του 2018. Δίνει 'γη και ύδωρ' στους εργοδότες για να καταργούν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους χωρίς εξαίρεση, απαγορεύει στους εργαζόμενους να προσφεύγουν στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, ενώ θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις".

Η ΕΑΚ σημειώνει ότι πρόκειται για "μεγάλης κλίμακας ρεβανσιστική αντεπίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών", που βρίσκει το συνδικαλιστικό κίνημα σε μια από τις χειρότερες φάσεις της ιστορίας του (διχαστική πολιτική ΠΑΜΕ, άρνηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να συγκαλέσει άμεσα και με ευθύνη της Πανελλαδικής Σύσκεψης Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών).

Ωστόσο, όπως αναφέρει η μεγάλη πλειονότητα των Εργατικών Κέντρων (ΕΚΑ) αλλά και ομοσπονδίες όπως η ΠΝΟ, η ΟΣΜΕ, ΠΟΘΑ, ΠΟΙΕΦΣΕΚ κ.ά. μαζί και η ΑΔΕΔΥ έχουν λάβει αποφάσεις για απεργία στις 24.9.2019 με την οποία συντάχθηκε και η ΟΙΥΕ.

"Είναι ακατανόητη η υπαναχώρηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και η λήψη αποφάσεων από συγκεκριμένα Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες, όπου πλειοψηφούν οι δυο αυτές παρατάξεις, και να πάρουν απόφαση για απεργία στις 24.9.2019 και να υπονομεύσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται από τα κάτω" καταγγέλλει η ΕΑΚ σημειώνοντας ότι "το διακύβευμα σήμερα δεν είναι να απομονωθεί το ΠΑΜΕ, το οποίο ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια διέπεται από τη γνωστή διαχωριστική - διασπαστική λογική του, αλλά να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια αντίστασης των εργαζομένων και των συνδικάτων να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που υπαγορεύει ο ΣΕΒ και υπογράφει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ.".

Γ. Μυλωνάς: "Ρεβανσισμός εις βάρος εργαζόμενων και συνδικάτων"

Μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γ. Μυλωνάς, πρόεδρος του ΕΚΑ, τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε και άλλα συνδικάτα να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνδέει την ανάπτυξη με τη μείωση μισθών, ουσιαστικά με τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες, και όπως είπε «αυτό υποκρύπτεται πίσω από αυτό το εργασιακό μοντέλο».

«Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια επιβολής, ένας ρεβανσισμός και στα συνδικάτα. Θα μπορεί οποιοσδήποτε εργοδότης με πολύ απλούς τρόπους και διαδικασίες μ’ έναν λογιστή του να δηλώνει ότι υπάρχει κάποια αδυναμία στην επιχείρηση και να προχωράει σε μειώσεις μισθών» εξήγησε ο κ. Μυλωνάς προσθέτοντας.

«Τοπικές συμβάσεις θα γίνονται με ενώσεις ανθρώπων και ουσιαστικά μιλάμε και για την κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Δηλαδή το δεύτερο όπλο που είχαν οι εργαζόμενοι, να προσπαθήσουν να βρουν το δίκιο τους ή να βελτιώσουν λίγο τις συνθήκες εργασίας» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η προσφυγή στη Διαιτησία γίνεται τόσο δύσκολη «μην πω και επικίνδυνη γιατί ακόμα και αν φτάνει μάλλον για μειώσεις θα μιλάμε παρά για αυξήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL