Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Σε 24ωρη απεργία και η ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τρίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε 24ωρη απεργία και η ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τρίτη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε χθες 24ωρη απεργία, την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ενδυναμώνοντας το απεργιακό κύμα κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης που διαλύει τις κλαδικές συμβάσεις και παρεμβαίνει βάναυσα στις εσωτερικές διαδικασίες των συνδικάτων, περιορίζοντας ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία.

Να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ προσπάθησαν να ανατρέψουν την πλειοψηφική απόφαση της Ε.Ε. για την 24ωρη απεργία, ωστόσο σε νέα καταμέτρηση επιβεβαιώθηκε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση σε όλο τον δημόσιο τομέα την ερχόμενη Τρίτη.

"Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος ‘ανάπτυξης’ που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι", σημειώνει αρχικά η ΑΔΕΔΥ, που υπογραμμίζει την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να προχωρήσουν "αδειοδοτήσεις - εξπρές".

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, με το πολυνομοσχέδιο:

* Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ. Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός - κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις τον συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων και να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης των αποφάσεών τους.

* Ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφής εκ περιτροπής απασχόληση.

* Δίνεται επίσης η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και για αδειοδότηση - εξπρές, υπό την δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών, ακόμα και της παύσης των αρμοδίων δημοσίων υπαλλήλων.

* Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση, από το Δημόσιο, της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

* Εγκαινιάζεται, τέλος, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL