Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ο Ν. Μηταράκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ο Ν. Μηταράκης

Χωρίς αναλογιστική μελέτη κι αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το κόστος μετάβασης, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης επέμεινε ότι η ιδιωτικοποίηση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης δεν θα έχει καμία επίπτωση στους ασφαλισμένους κι ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει «ομαλά».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιων Οργανισμών της Βουλής για την διατύπωση γνώμης για τον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Βαγγέλη Κωνσταντίνου.

Ο Ν. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μέχρι το 2070 μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε όμως ότι η απόδοσή του είναι στο 1,2%, ένα ποσοστό «πολύ χαμηλό για τα διεθνή πρότυπα». Μάλιστα, επικαλέστηκε και το εφάπαξ, το οποίο έχει μηδενική απόδοση. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι οι νέοι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν και σε επιλογές χαμηλού ρίσκου, όπως αν παρέμεναν στο δημόσιο σύστημα.

Όσον αφορά το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, παραδέχτηκε ότι τέτοιο κόστος θα υπάρξει, απέφυγε όμως να μπει σε λεπτομέρειες. Πάντως, αναφέρθηκε εμμέσως σε κάλυψη του κόστους αυτού από άλλους πόρους πέρα από τις εισφορές, ουσιαστικά υπονοώντας τη γενική φορολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL