Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: / Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επαναφέρει μνημονιακό καθεστώς στην εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: / Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επαναφέρει μνημονιακό καθεστώς στην εργασία

Σφοδρή κριτική στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ασκούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, με τον συνδυασμό των αλλαγών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τη Διαιτησία, «επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί Μνημονίων, πριν από την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται» τονίζουν και προσθέτουν ενδεικτικά ότι «η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυξήσεις κατά μέσον όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων». Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η κυβέρνηση:

- Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

- Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης: "Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς".

- Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ό,τι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.

- Καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα: η επέκταση και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων αναιρούνται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμα ότι "μια επιχείρηση θα μπορεί να αποκλίνει και από κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει επεκταθεί. Συγχρόνως ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δημιουργείται, έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων".

Ακόμα "το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους.

Με τον συνδυασμό των παραπάνω επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί Μνημονίων, πριν από την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται. Η σημασία δε των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας όπου δραστηριοποιούνται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυξήσεις κατά μέσον όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL