Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η μπάλα (του ασφαλιστικού) στην εξέδρα

ICON

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μετέθεσε στο μέλλον την όποια παρέμβαση, την οποία περιόρισε την επικουρική ασφάλιση και τους νέους ασφαλισμένους

"Την μπάλα στην εξέδρα" πέταξε ο υπουργός Εργασίας στο θέμα του ασφαλιστικού, μεταθέτοντας ουσιαστικά εν ευθέτω χρόνω τις όποιες αλλαγές, τις οποίες ωστόσο περιόρισε στον δεύτερο πυλώνα με την εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους. Μια παρέμβαση ωστόσο η οποία, όποτε κι αν επιχειρηθεί, θα κινδυνεύει να ακυρωθεί για λόγους αντισυνταγματικότητας.

Επί της ουσίας, ο Γ. Βρούτσης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεών του στη Βουλή δεν μίλησε καθόλου για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της παρέμβασης στο ασφαλιστικό, ενώ δεν ανέφερε τίποτα περί κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, όπως συνήθιζε προεκλογικά. Αντ' αυτού υποστήριξε τα συνήθη (χωρίς και πάλι κανένα στοιχείο) ότι «δεν υπήρξε ποτέ στον ΕΦΚΑ πλεόνασμα. Απλώς δεν πλήρωναν συντάξεις». «Η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά, σε συνδυασμό με τις ‘δημιουργικές’ λογιστικές μεθοδεύσεις έχουν παγώσει την έκδοση περισσότερων από 200.000 συντάξεις και την ικανοποίηση συνολικά 400.000 αιτημάτων για συνταξιοδότηση» ανέφερε.

Αν μπορεί να καταγραφεί κάτι απ' όσα ανέφερε, είναι η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο και η πιθανή καθολική συμμετοχή για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, αντί της αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου, όπως ισχύει σήμερα.

Αναλυτικά, ο Γ. Βρούτσης, αναφερόμενος στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (επικουρικές συντάξεις), είπε ότι «η όποια μετάλλαξη σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου και όποτε γίνει, θα γίνει κάτω από απόλυτη διαφάνεια, υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεφαλαιαγοράς και με δέσμευση ότι κανείς συνταξιούχος που παίρνει επικουρική δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και ότι θα αφορά τους νέους συνταξιούχους».

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο ώστε να ψηφίζουν ακόμη και με ηλεκτρονικό τρόπο. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε διάλογο με αντικείμενο:

α) Τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των στελεχών, για την αποτύπωση και, συνεπώς, την αντιμετώπιση του οργανωτικού κατακερματισμού του συνδικαλισμού στη χώρα μας.

β) Την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες απόφασης προκήρυξης απεργίας, για την ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή και άσκηση του σχετικού δικαιώματος από όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους.

γ) Την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτών.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις