Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κ. Κυρανάκης: Στις ασφαλιστικές και η κύρια σύνταξη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Κυρανάκης: Στις ασφαλιστικές και η κύρια σύνταξη!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης επιβεβαίωσε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης, σημειώνοντας ότι η εγγυημένη σύνταξη (από το κράτος) θα περιοριστεί στο ελάχιστο, κάτι σαν επίδομα απορίας!

«Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κώστας Κυρανάκης, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα».

Όλα ιδιωτικά!

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν αυτό ισχύει και για την κύρια σύνταξη, η απάντηση του βουλευτή της Ν.Δ. ήταν: «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει».

«Βγαίνει αυτό; Βγαίνει να πληρώνετε τις συντάξεις;» ρώτησε η δημοσιογράφος, με τον Κώστα Κυρανάκη να απαντά: «Φυσικά και βγαίνει. Αν γίνει για όλους, προφανώς δεν βγαίνει γιαυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά, θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και υποστήριξε ότι “έχει εφαρμοστεί η Οδηγία της Ε.Ε., η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους, εξονυχιστικούς, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (σ.σ.: μια ασφαλιστική)”.

Γ. Κατρούγκαλος: Μαύρη τρύπα και μείωση συντάξεων

Αντιδρώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Κυρανάκης ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε: "Πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική, είναι και για την κύρια σύνταξη». Ακόμα, όπως εξήγησε, το σύστημα αυτό είναι όντως το ασφαλιστικό Πινοσέτ, προσθέτοντας πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να καταρρεύσει μια ασφαλιστική, αλλά και η δημιουργία μιας τεράστιας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό, η οποία θα φέρει μοιραία μείωση συντάξεων.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους και πώς θα την καλύψουν» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να προσθέσει πως “επί της ουσίας αλλοιώνεται η κοινωνική ασφάλιση και πως εάν πάθει κάποιος κάτι κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση".

Γ. Κουτρουμάνης: Εύχομαι να μην εφαρμοστεί

Στα όσα ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. αντέδρασε και ο Γ. Κουτρουμάνης (υπουργός Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ανέφερε: «Εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης. Θεωρώ πως μάλλον κάνει λάθος σχετικά με την κύρια σύνταξη. Αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη, σε δέκα χρόνια θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Θα υπάρξει μια τεράστια τρύπα που δεν θα μπορεί να καλυφθεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εφη Αχτσιόγλου: Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι πλήρης διάλυση του Ασφαλιστικού

"Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κυρανάκη η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

"Ο κ. Κυρανάκης περιέγραψε καθαρά την πρόθεση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ενώ το Δημόσιο θα περιοριστεί στην είσπραξη μιας ελάχιστης εισφοράς για μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.

Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι στο ασφαλιστικό μας σύστημα οι σημερινές εισφορές των ασφαλισμένων πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Κατά συνέπεια, το σχέδιο της κυβέρνησης βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί ‘τρύπα’ δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό, απειλεί με δραστική περικοπή τις καταβαλλόμενες συντάξεις και αφήνει στον αέρα τους σημερινούς ασφαλισμένους, χωρίς να εγγυάται τις εισφορές που έχουν καταβάλει ούτε τις μελλοντικές συντάξεις τους", υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως ακόμα πρόσθεσε, "για τους νέους εργαζόμενους επιφυλάσσεται το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης. Ουσιαστικά, χωρίς καμία εγγύηση για τις εισφορές που θα καταβάλουν, ούτε για το επίπεδο των συντάξεων και των παροχών που θα έχουν. Και, ταυτόχρονα, με όλους τους κινδύνους και τα ρίσκα των επενδυτικών αποδόσεων και της πορείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που, εξάλλου, είναι γνωστά στη χώρα μας.

Και όλο αυτό για ποιους; Οι μόνοι που θα κερδίσουν από το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες της ιδιωτικής ασφάλισης. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και μείωσης συντάξεων, με μόνη ‘εγγύηση’ ένα ελάχιστο κρατικό επίδομα έναντι σύνταξης τόνισε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: "Η Ν.Δ. αρνήθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο να μιλήσει ανοιχτά για την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση. Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της με ασύστολα ψεύδη επιχειρεί να απαξιώσει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με προφανή στόχο να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίησή του ως σωτηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ανέταξε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυσή της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL