Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τέλος το (ιδεοληπτικό) ΚΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος το (ιδεοληπτικό) ΚΕΑ

Δύο αποφάσεις που αναδεικνύουν αφενός την ακραία νεοφιλελεύθερη πρακτική της και αφετέρου την ακροδεξιά αντίληψή της έλαβε την πρώτη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε άμεση κατάργηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα αντικατασταθεί από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονόματος για ιδεοληπτικούς λόγους, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση" υποστήριξε ο Γ. Βρούτσης αναφερόμενος στη κατάργηση του ΚΕΑ και την επαναφορά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που "θα παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης και όχι μόνο οικονομική στήριξη στους δικαιούχους".

Να θυμίσουμε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είχε προταθεί από το ΔΝΤ το 2012, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς εφαρμόστηκε για μόνο έναν χρόνο πιλοτικά σε δεκατρείς δήμους.

Αντιθέτως το ΚΕΑ, το οποίο λαμβάνουν σήμερα 470.000 δικαιούχοι, παρέχει εισοδηματική στήριξη αλλά και υπηρεσίες σε είδος, όπως στέγη, Υγεία και μετακίνηση, στο κομμάτι του πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης, ενώ οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς ή φροντιστήρια.

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες;

Επίσης, το μεσημέρι της Παρασκευής ο Γ. Βρούτσης προχώρησε σε ανάκληση της πρόσφατης εγκύκλιου (αναρτήθηκε στη Διαύγεια) με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αναδεικνύοντας την ακροδεξιά αντίληψη της νέας κυβέρνησης για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπουργός Εργασίας δεν εξήγησε γιατί προχωρά στην κατάργηση της εγκυκλίου και ευλόγως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν καμία πρόσβαση στην Υγεία και την περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες.

Να σημειωθεί ότι την εγκύκλιο, η οποία αποσαφήνισε το προηγούμενο, γενικόλογο και γραφειοκρατικό πλαίσιο το οποίο καθιστούσε δύσκολη την απόδοση ΑΜΚΑ στις κατηγορίες ανθρώπων που προαναφέραμε, συνυπέγραψαν πρόσφατα (20 Ιουνίου 2019), μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, οι (πρώην, πλέον, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί) Ανδ. Ξανθός, Δ. Βίτσας και Τ. Πετρόπουλος. Στόχος της εγκυκλίου ήταν η ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε βασικά αγαθά και δικαιώματα (Υγεία, Παιδεία, εργασία) και άρα η δυνατότητα ομαλότερης ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL