Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Ποιες συντάξεις μειώνει άμεσα η Ν.Δ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιες συντάξεις μειώνει άμεσα η Ν.Δ.!

Η «Αυγή» με διαδοχικά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ανάγκασε τη Νέα Δημοκρατία, τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της όσο και με ακριτομυθίες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, να παραδεχτεί το καταστροφικό της σχέδιο στο ασφαλιστικό.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησαν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της "Α", τα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγκάζονται έστω και αποσπασματικά να αποκαλύπτουν μέρος του σχεδίου που οδηγεί σε διαδοχικές μειώσεις συντάξεων!

Η “Αυγή” παρουσιάζει σήμερα τις άμεσες μειώσεις συντάξεων που προκύπτουν με βάση τα όσα έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και βέβαια ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος η 13η σύνταξη

1. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις ερωτήσεις δέκα δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για τη 13η σύνταξη, τόνισε προχθές ότι “θα δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα σε ετήσια βάση, το οποίο θα δοθεί στο τέλος του επόμενου έτους, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες μας το επιτρέπουν”.

Σε διευκρινιστική ερώτηση πρόσθεσε ότι “αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο του 4%” και τόνισε ότι “δεν μπορεί να δεσμευτεί κανείς για έναν αναπτυξιακό στόχο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την εικόνα που βλέπω από την αντίδραση των αγορών ο στόχος αυτός είναι εφικτός και επιτεύξιμος”.

Επομένως δεν θα καταβληθεί ξανά 13η σύνταξη (η οποία έχει νομοθετηθεί να δίνεται κάθε Πάσχα, επομένως θα πρέπει να ακυρώσει τη συγκεκριμένη διάταξη) εφόσον δεν θα έχει επιτευχθεί ανάπτυξη 4%!

Μισές συντάξεις με το νέο σύστημα

2. Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στον ρ/σ News 247 επιβεβαίωσε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και δεν αρνήθηκε ότι είναι ο σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη στο ασφαλιστικό.

Ο ίδιος μαζί με τον Πλ. Τήνιο έχουν εισηγηθεί (όπως αποκάλυψε η “Αυγή”) «τον περιορισμό της εγγυημένης σύνταξης από το κράτος (δηλαδή από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης) στο 50%», ενώ ταυτόχρονα στο σχέδιό τους σημειώνουν ως "αναγκαία τη μεταρρύθμιση του Ν. 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) για να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων».

Επομένως στην περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου της Ν.Δ. οι (εγγυημένες) συντάξεις που θα χορηγούνται από το δημόσιο κομμάτι του ασφαλιστικού συστήματος θα αντιστοιχούν στο 50% των σημερινών!

Μείωση εισφορών και μείωση της κύριας σύνταξης!

3. Η Νέα Δημοκρατία έχει αφιερώσει στο πρόγραμμά της κυριολεκτικά 200 λέξεις για το ασφαλιστικό και η μόνη αναφορά της έχει να κάνει με την μείωση των εισφορών για την κύρια σύνταξη κατά 25%. Οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση θα παραμείνουν στο σημερινό ύψος ώστε να γεμίζουν τον "κουμπαρά" των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών!

Ποιες θα είναι όμως οι απώλειες του ΕΦΚΑ από τη μείωση των εισφορών κατά 25%; Περίπου 3 δισ. τον χρόνο. Δηλαδή ποσό διπλάσιο από το υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ στις αρχές του 2019!

Αυτό σημαίνει ότι από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. ο ΕΦΚΑ θα επιστρέψει στα ελλείμματα, τα οποία θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε μείωση των κύριων συντάξεων κατά 20%!

Καταργείται η προσωπική διαφορά!

4. Οι μειώσεις των συντάξεων θα είναι διπλές για τους παλαιούς συνταξιούχους. Και αυτό καθώς οι Μ. Νεκτάριος και Πλ. Τήνιος έχουν εισηγηθεί την περικοπή της "προσωπικής διαφοράς", ώστε να μειωθεί το κόστος μετάβασης στο νέο ασφαλιστικό σύστημα. Να θυμίσουμε εδώ ότι με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του νόμου 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (και ανάγκασε και Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ να ψηφίσουν) παλαιές συντάξεις, κύριες και επικουρικές διατηρούν την προσωπική τους διαφορά, ενώ με την ίδια διάταξη διασώθηκαν και οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων που αποχώρησαν την περίοδο 13.5.2016 - 31.12.2018 με διαφορά άνω του 20% ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο τρόπο υπολογισμού!

Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τις παλαιές συντάξεις σημαίνει μείωση από 5% έως και 25%!

Σε αγωνία ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ηλικιακά μικρότεροι συνταξιούχοι

5. Επιπλέον μέχρι στιγμής κανένας παράγοντας από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει διαψεύσει, ούτε έχει επιβεβαιώσει, αν θα υπάρξει υποχρεωτική εισφορά 7% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ώστε να στηριχθεί το καινούργιο σύστημα!

Ακόμα επίσης κανένας δεν έχει διαψεύσει αν για τη στήριξη του νέου ασφαλιστικού συστήματος σχεδιάζεται η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και πώς θα γίνει η επαναφορά (!) των ηλικιακά νεότερων συνταξιούχων στην απασχόληση! Δηλαδή, σε περίπτωση επικράτησης της Ν.Δ., θα ανασταλούν οι συντάξεις των συνταξιούχων αν π.χ. οι τελευταίοι είναι κάτω των 62 ετών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL