Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία: 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ολική επαναφορά των μισθών

Επιστροφή σε μια διετία, το 2021, του βασικού μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα των 750 ευρώ. Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας την τετραετία 2019 - 2023 με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. Μείωση της ανεργίας, στο τέλος της τετραετίας, κάτω από το 10%

Η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία και ένα από τα βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς εργαζόμενους, ανέργους και τη νέα γενιά, που τα χρόνια των Μνημονίων είδε τις μισθολογικές της απολαβές να καταβαραθρώνονται χάνοντας έως και 32%!

Στο πεδίο αυτό κυριαρχούν δύο μεγάλες τομές:

* Πρώτον, η επιστροφή σε μια διετία, το 2021, των μισθών στα προ Μνημονίου επίπεδα των 750 ευρώ. Και αυτό καθώς ο στόχος είναι οι διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021.

* Δεύτερον, η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας την τετραετία 2019 - 2023, με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, προκειμένου στο τέλος της τετραετίας η ανεργία της χώρας να πέσει στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, κάτω από το 10%.

Τα δύο σχέδια

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι υπάρχουν δύο αντιλήψεις για την πορεία μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση:

Η μία αντίληψη αφορά τη συλλογική πρόοδο: Ανάπτυξη με ενίσχυση των αμοιβών, μείωση της ανεργίας, ποιοτικές δουλειές και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα το να τηρούνται ο νόμος, το οκτάωρο και το πενθήμερο. Η επόμενη μέρα για τη χώρα δεν περνάει μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αντίληψη να αφεθούν οι εργαζόμενοι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τους εργοδότες και με το κράτος σε ρόλο θεατή.

Η άλλη αντίληψη προϋποθέτει πως για να έχουμε ανάπτυξη θα πρέπει: Να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος και να επανέλθει το καθεστώς παραβατικότητας εις βάρος των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας. Να γυρίσουμε "στην παλιά Ελλάδα που αφήσαμε πίσω", στις άνισες συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Στόχος η αύξηση των μισθών

Με συμπληρωμένο μόλις ένα δεκάμηνο από την έξοδο της χώρας από το μνημονιακό καθεστώς, η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από μια μισθολογική στενωπό επταετίας ανατρέποντας τις συμφωνίες Ν.Δ. / ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν σε μειώσεις των βασικών μισθών των εργαζομένων έως και 34%!

Από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 650 ευρώ μεικτά από τα 586,08 ευρώ που ήταν το 2012 (αύξηση 11%). Το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 29,04 ευρώ μεικτά από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%).

Ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών καταργήθηκε. Έτσι, από την 1.2.2019 ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξήθηκε στα 650 ευρώ μεικτά από τα 510,95 ευρώ (αύξηση 27%). Με αποτέλεσμα το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών να αυξηθεί στα 29,04 ευρώ μεικτά από τα 22,83 ευρώ (αύξηση 27%).

Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόστηκαν αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες. Ο μισθός προσαυξήθηκε κατά 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για περισσότερα από εννέα έτη, φτάνοντας η προσαύξηση στα 195 ευρώ. Όπως και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών αυξήθηκε κατά 5% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία άνω των 18 ετών.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό αναδιαμόρφωσε 24 επιδόματα που συνδέονται με τα κατώτατα επίπεδα αμοιβών. Το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ, ενώ η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξήθηκε από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ.

Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν ωφέλησαν άμεσα περίπου 880.000 πολίτες, εκ των οποίων 600.000 είναι οι εργαζόμενοι και 280.000 εκείνοι που ωφελήθηκαν από την αύξηση των επιδομάτων.

Με βάση τον σχεδιασμό ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 750 ευρώ το 2021, ενώ από το 2022 επανέρχεται η αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού στους "κοινωνικούς εταίρους", συνδικάτα και εργοδότες.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

Τι παραλάβαμε:

* Ανεργία στο 27% και ανεργία των νέων στο 60%

* 1.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας την περίοδο 2010-2014

* Κατώτατος μισθός: περικομμένος κατά 22% -και κατά 32% για τους νέους με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού»

* Συρρίκνωση μισθών λόγω της αναστολής των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

* Αδήλωτη εργασία στο 20%

* Απορρυθμισμένο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας

* Διαλυμένο και υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

* 380.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018

* Μείωση της ανεργίας κατά 8% και της ανεργίας των νέων κατά 13%

* Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% και 27% για τους νέους

* Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση 15 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με κάλυψη πάνω από 215.000 εργαζομένων

* Μείωση της αδήλωτης εργασίας στο 9%

* Καταπολέμηση παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με νομοθετικές παρεμβάσεις και τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

* Προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ για 240.000 ανέργους

* Στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας

* Ευρεία κάλυψη της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις εργασίας - ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων και του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού

* Μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

* Τη νομιμοποίηση της επταήμερης εργασίας

* Την υπέρβαση της οκτάωρης εργασίας

* Την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων

* Την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας

* Την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα την υπερίσχυση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων (χαμηλότεροι μισθοί - επιδεινωμένοι όροι εργασίας)

* Την πλήρη ανατροπή των νόμων που θεσπίσαμε για την προστασία των εργαζομένων

* Τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας

* Την καθήλωση των μισθών από όσους θεωρούν την αύξησή τους ως αντιαναπτυξιακό μέτρο

Τι σχεδιάζουμε:

* Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση

* Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες / ποσοστό ανεργίας αντίστοιχο του ευρωπαϊκού μέσου όρου

* Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10%

* Κίνητρα για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας

* Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

* Νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού: 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους το 2022

* Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από οκτάμηνα σε δωδεκάμηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις